Прес-центр12 квітня 2021, 11:04

11 квітня в усьому світі відзначається Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів

Без права на забуття: у  пам'ять про загиблих у нацистських  таборах смерті та тих, хто там  вижив, щорічно 11 квітня в усьому світі відзначається Міжнародний день визволення в'язнів нацистських  концтаборів. Ця дата була встановлена в пам'ять про повстання у концентраційному таборі «Бухенвальд», що відбулося 11 квітня 1945 року.

Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів – Дахау, Освенціма, Майданека тощо.

Метою Міжнародного дня визволення в’язнів концтаборів є збереження історичної пам'яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у концтаборах, гетто та місцях примусового утримування.

У багатьох країнах 11 квітня проходять різноманітні пам'ятні заходи, зустрічі колишніх в'язнів, поминання загиблих, покладання квітів до місць поховання жертв нацистських катівень.  

Працівники публічних бібліотек Сєвєродонецього району підготували тематичні книжково-ілюстративні виставки «Зламані долі», на якій представлені твори про одну з найбільших і найстрашніших подій ХХ століття – Другу світову  війну.  Пам’ятати аби запобігти… . На жаль, історія катування, свавілля  і приниження громадян не стала тільки минулим - окупаційна «влада» так званих ЛДНР створила  у сучасній Україні катівні, що є аналогами концентраційних  таборів  смерті.

Журналіст  Станіслава Асєєва у своїй книзі «Світлий Шлях»: історія одного концтабору розповідає про своє перебування у полоні проросійських сил в окупованому Донецьку, куди потрапив за сфабрикованими звинуваченнями «у шпигунстві» у травні 2017 року і звідки був звільнений 29 грудня 2019 року в межах обміну полоненими.