Прес-центр20 лютого 2019, 09:02

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні

Минає п’ять років після найжорстокіших та найкривавіших подій Революції Гідності. Саме 18-20 лютого 2014 року була вбита значна кількість її учасників. Вони загинули від куль снайперів, автоматних черг, були закатовані та замордовані за злочинними наказами.

Це стало трагічною кульмінацією боротьби українського народу проти тодішньої злочинної влади.

Виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь, згадуючи ті дні, сказав: «Українці були не в змозі більше терпіти безкарність, вседозволеність корумпованої кліки Януковича. А ще, нахабну відмову від курсу до ЄС та повернення до «таможенного союза». Сотні тисяч громадян вийшли на протест, який згодом перетворився та став відомий у всьому світі як Євромайдан й Революція Гідності».

Він нагадав, що у Революції Гідності була представлена вся Україна. Герої Небесної Сотні – з різних куточків країни, різного віку, національностей, освіти. Але всі вони любили та загинули за Україну, за її гідне сьогодення та майбутнє.

Так народилося українське громадянське суспільство.

«Нам, українцям, притаманні таки риси, як волелюбність, прагнення справедливості, небайдужість до чужого горя, почуття власної гідності. Ми не маємо права забувати, якою ціною дався нам шлях до європейської родини країн. Де права та свободи людини – це найвища цінність. І не треба вигадувати ніяких псевдоідеологій, слухати демагогів, що пропонують лише «совкове минуле», або дають прості відповіді на складні запитання», – підкреслив Сергій Філь. 

Очільник області упевнений, що громадянське суспільство, активні небайдужі люди відтепер завжди будуть насторожі роботи влади, підказувати, критикувати її, наполягати на виправленні помилок.

Дуже важливо, що до річниці подій на Майдані, департамент масових комунікацій спільно облдержадміністрації з Міністерством інформаційної політики України видав буклет «Хронологія майдану. Вшановуючи пам’ять Героїв Небесної Сотні», де по днях розповідається про події в Києві та Луганську. Не слід забувати, що в Луганську теж було чимало людей, які боролися проти антиукраїнської навали та початку російської агресії. 

«Я пишаюся, що є громадянином України, що був свідком цих історичних епохальних подій, що назавжди змінили мою країну. Луганщина – це Україна! Україна – це Європа!» – наголосив Сергій Філь.