Прес-центр31 березня 2020, 11:03

Алгоритм надання медичної допомоги хворим на COVID-19

Згідно з оновленими медичними стандартами надання медичної допомоги хворим на COVID-19, стаціонарне лікування має обов'язково надаватися:

 

- хворим з підозрою/підтвердженим COVID-19 у середньому й тяжкому стані, а також при ознаках пневмонії або дихальної недостатності;

 

- пацієнтам, незалежно від тяжкості стану, які належать до групи ризику розвитку ускладнень.

 

До цієї групи ризику відносяться пацієнти:

з тяжким перебігом артеріальної гіпертензії,
декомпенсованим цукровим діабетом,
з імуносупресивними станами,
тяжкою хронічною патологією дихальної та серцево-судинної систем,
нирковою недостатністю,
аутоімунними захворюваннями,
тяжкими алергічними хворобами,
цереброваскулярними захворюваннями в стадії декомпенсації,
онкологічними захворюваннями.

 

Після прибуття пацієнта до закладу охорони здоров'я проводиться медичне сортування: за тяжкістю захворювання, необхідністю починати заходи медичної допомоги та наявністю ТГРС (тяжкого гострого респіраторного синдрому), пов'язаного з COVID-19.

 

Залежно від стану хворого та його класифікації спеціалісти надають відповідну медичну допомогу. Всім пацієнтам з COVID-19, які перебувають на стаціонарі, проводять профілактику загальних ускладнень.

 

Вагітні жінки з підозрою на COVID-19 мають бути госпіталізовані у спеціалізований стаціонар, уся терапія має проводитися з урахуванням стандартів ведення вагітності.

 

Усі відповідні стандарти затверджено Наказом про "Організацію надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)". Вони ґрунтуються на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров'я, оновлених після поширення хвороби за межі Китаю, та є адаптованими до потреб системи охорони здоров'я України.