Прес-центр18 лютого 2020, 09:02

АНАЛІЗ ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ ТА ПРОФЕСІЙНОЇ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ПОПАСНЯНСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА 2019 РІК

За підсумками 2019 року Попаснянським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області взято на облік 38 потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві, це на 11 осіб, або на 22,5% менше, ніж за підсумками 2018 року. Основними травмонебезпечними підприємствами залишаються відокремлені підрозділи ДП «Первомайськвугілля» «Шахта «Гірська», «Шахта «Карбоніт» та «Шахта «Золоте».

Основними видами подій, що призвели до травмування, є:

- обвалення та обрушення породи, ґрунту тощо;

- дія рухомих і таких, що обертаються, деталей обладнання, машин і механізмів;

- падіння потерпілого під час пересування.

Основними причинами нещасних випадків майже однаковою мірою є незадовільний технічний стан виробничих об’єктів, будівель, споруд, інженерних комунікацій, території та особиста необережність потерпілого.

Водночас, протягом 2019 року зареєстровано різке зростання професійних захворювань працівників відокремлених підрозділів ДП «Первомайськвугілля». Складено 44 акти за формою П-4. Кількість встановлених професійних захворювань серед працівників району зросла на 21 потерпілого, або на 91,3 % порівняно з 2018 роком. Найбільше зростання професійної захворюваності виявлено у відокремлених підрозділах ДП «Первомайськвугілля»: «Шахта «Гірська» – на 500 % та «Шахта «Золоте» – на 33 відсотки.

Основними причинами набуття професійних захворювань є:

- недосконалість механізмів та робочого інструменту;

- недосконалість технологічного процесу;

- неефективність роботи засобів індивідуального захисту, що призвело до отримання працівниками таких діагнозів професійної захворюваності як: нейросенсорна втрата слуху двостороння – у 37 випадках, хронічні респіраторні стани – у 32 випадках, радикулопатія – у 31 випадку та інші.