Прес-центр16 березня 2021, 14:03

Бережіть себе та природу!

Попаснянський МРВ інформує!
З настанням весни на території нашої області та країни взагалом зазвичай спостерігається підвищення температурних показників і незначна кількість опадів, починається пожежонебезпечний сезон – це період з моменту танення снігового покриву в лісі до появи повного зеленого покриву або настання стійкої дощової осінньої погоди. За таких умов можливе виникнення пожеж у природних екосистемах. Щорічно пожежі у природних екосистемах завдають непоправного збитку природі та державі. Найбільша їхня кількість зазвичай припадає на весняно-літній період.
Усі види цього лиха супроводжуються такими факторами, як висока температура у зоні вогню, задимлення великих районів, що значно ускладнює боротьбу з пожежею, обмежує видимість, чинить негативний психологічний вплив та подразнює дихальні органи населення прилеглих поселень.
Природні пожежі. Щорічно у суху, спекотну погоду небезпека від лісових пожеж різко зростає. Лісові пожежі виникають головним чином з вини людини та внаслідок дії деяких природних чинників. Причиною загоряння може бути виробнича діяльність людини (спалювання відходів на прилеглих до лісу територіях) та необережне поводження з вогнем (недопалки, сірники, вогнища).
Вогонь може швидко розповсюдитись і, підхоплений вітром, стати вогненним валом, що знищує на своєму шляху все живе і перетворює ліси в нежиттєздатні пустелі. При цьому виникає велика загроза для населених пунктів, життя людей, домашніх тварин.
Найбільш небезпечними бувають жаркі та сухі літні дні з відносною вологістю повітря 30 – 40%.
Залежно від характеру горіння, швидкості розповсюдження вогню та розмірів пошкодження лісу розрізняють чотири категорії лісових пожеж:
• низові (або низинні);
• верхові (або повальні);
• підземні (торф’яні або ґрунтові);
• пожежі дуплистих дерев.
Небезпечні фактори лісових і торф’яних пожеж – це знищення лісових масивів, населених пунктів, об’єктів народного господарства, розташованих у лісових масивах, знищення сільськогосподарських угідь, порушення комунікацій, зниження захисних, водоохоронних та інших корисних властивостей лісу, порушення теплового балансу біосфери, сильне задимлення, загазованість великих населених пунктів, віддалених від лісових масивів, загроза життю людей і тварин. З метою охорони лісів від пожеж проводиться комплекс заходів, спрямованих на збереження лісових насаджень, зменшення кількості й площі лісових пожеж, їх оперативного виявлення та ліквідації. До переліку протипожежних заходів входить створення мінералізованих смуг та їхнє поновлення, встановлення аншлагів, перекриття позапланових доріг шляхом спорудження шлагбаумів.
Шановні громадяни! Якщо ви помітили загоряння у лісах, на відкритих територіях, сміттєзвалищах – негайно телефонуйте за номером 101. Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків. Бережіть себе та природу!