Прес-центр8 жовтня 2019, 15:10

Чи не­суть обігрівачі серйозну небезпеку?

У періоди інтенсивного використання обігрівальних приладів небезпека виник­нення пожеж набирає особливо загрозливих масштабів. У цей період загибель людей ста­новить понад 70% загальної кількості протя­гом року. І не остання з причин цих смертей - саме обігрівальні прилади.  Асортимент обігрівачів дуже широкий: тепловентилятори, масляні батареї, конвектори, інфрачервоні обігрівачі. Особлива група ризику - це само­робні обігрівачі.

Чим небезпечні ті обігріва­чі, які ми купуємо? По-перше, не завжди ми купуємо якісні ліцензовані прилади. Через їхню вартість іноді наш вибір припадає на підробки. По-друге, навіть дуже надійний і якісний обігрівач несе небезпеку, якщо власник не дотримує правил його експлуатації.

Які причини найчастіше призводять до пожеж при використанні обігрівальних приладів? Погана якість обігрівача може призвес­ти до замикання проводки і виникнення пожежі, погасити яку дуже складно. ДСНС України наголошує, що кожна третя пожежа в квартирах відбувається через проблеми з обігрівальною технікою. Наступна при­чина - використання приладів практично в цілодобовому режимі або увімкнення їх у розетки разом з іншими потужними при­ладами, що призводить до перевантаження мережі. Потрібно стежити за справністю штепсельних з'єднань та електророзеток. Це залишення увімкнених обігрівальних прила­дів без нагляду, неналежне розташування та установка.

Які вимоги до розташування нагрі­вальних приладів? Їх необхідно встановити таким чином, щоб уникнути перекидання, на не­горючій основі, обмежити  до них доступ дітей. Відстань від електроопалювальних приладів до горючих матеріалів і конструкцій має бути не меншою за 25 см, а краще, близь­ко метра. Слід відрегулювати терморегулятор таким чином, щоб температура зовнішньої його поверхні у найбільш нагрітому місці не перевищувала 85°С. Також, прилади потрібно регулярно очищати від пилу.

Чи є якісь категоричні заборони щодо розташування нагрівальних приладів? Категорично заборонено встановлювати електронагрівальні прилади безпосередньо під розеткою, на шляхах пересування людей і домашніх тварин, близько до душу чи ванни. І особливо важливо, що не можна класти кабелі живлення на нагріті частини приладів або ховати під килим.

Існує думка, що найбільш безпечний в роботі масляний обігрівач. Це так? Звичайно ж, він безпечніший, ніж спі­ральні електронагрівачі, але тільки за умови правильної експлуатації. Наприклад, масля­ний обігрівач можна зберігати лише у верти­кальному положенні, стежити, щоб діти його не перекинули. Треба контролювати справ­ність терморегулятора і штекера. Не можна накривати його, використовуючи як сушку.

Які ще є тонкощі, про які варто знати? Ще один нюанс - бажано уникати вико­ристання подовжувача. Це може бути причи­ною перегріву приладу і виникнення пожежі. І очевидний факт - не можна використову­вати обігрівальні прилади в приміщеннях, де зберігають легкозаймисті речовини на зразок бензину, розчинників, фарби.

Якими повинні бути наші дії, коли ми виявимо, що прилад несправний чи його стан викликає підозру? Ремонтувати нагрівальні прилади повин­ні фахівці в сервісних центрах чи майстернях, тільки вони можуть не тільки відремонтувати, а й протестувати прилад.

Залишаючи приміщення чи лягаючи спо­чивати, потурбуйтеся про те, щоб усі побутові обігрівальні прилади були вимкнені. Грійтеся обережно!

Завідувач сектору з питань НС Попаснянської райдержадміністрації Олександра Тютюникова

Майстер виробничого навчання Лисичанських територіальних курсів ЦЗ та БЖД  (ІІІ категорії)  Ірина Гордієнко