Прес-центр16 травня 2021, 09:05

День пам'яті жертв політичних репресій за часів радянської влади - щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня

День пам'яті жертв політичних репресій за часів радянської влади - щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня.
Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.
Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами КДБ, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.
Одним із символів тих подій став Биківнянський ліс під Києвом. Це найбільше в Україні місце масових поховань жертв комуністичних політичних репресій. За різними даними, свій останній спочинок тут знайшли від 15 до понад 100 тисяч осіб, закатованих під час допитів або ж розстріляних у позасудовому порядку органами НКВД у Києві.
На Кремінщині, окрім масового поховання жертв голодомору 30 – х у Михайлівці, невідомі місця масового захоронення чи поодинокі могили постраждалих внаслідок політичних репресій. Натомість, свого часу за ініціативи місцевих активістів на міському цвинтарі був встановлений символічний Хрест – в пам'ять про жертви голодоморів та політичних репресій у Кремінському районі.
14 травня біля пам’ятного Хреста пройшов тематичний захід – траурний мітинг, в якому взяли участь представники влади – Сєвєродонецької райдержадміністрації та Кремінської міської ради, співробітники районного краєзнавчого музею, центральної публічної бібліотеки, будинку культури, ліцею №4, духовенство Свято – Троїцького храму.
«Маючи слово в цей скорботний і пам’ятний день, я хочу відійти від звичного для такого роду заходів узагальнення та навести тільки один конкретний факт злочинів радянського режиму. З 27 жовтня по 4 листопада 1937 року в урочищі Сандармох у Карелії, з нагоди наближення 20-річчя Жовтневої революції, було розстріляно 1111 осіб, з них 287 українців та людей, долі яких пов’язані з Україною. Я закликаю кожного з вас осмислити цей страшний факт: розстріляно БІЛЬШЕ ТИСЯЧІ людей. Якщо ми хочемо побудувати справді європейську державу, то повинні пам’ятати про ті події і робити все для того, щоб подібне в українській історії не повторилося», - сказала на заході заступниця голови Сєвєродонецької РДА Катерина Колесникова.
Жертв політичних репресій вшанували молитвою та покладанням квітів до пам’ятного Хреста.
У 2015 році Україна засудила злочини комуністичного тоталітарного режиму Законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганд їхньої символіки».