Прес-центр10 квітня 2018, 09:04

Для підтримки малого i середнього підприємництва області залучать близько 80 мільйонів

Голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз своїм розпорядженням № 272 від 2 квітня 2018 року затвердив Регіональну цільову програму розвитку та підтримки малого i середнього підприємництва на 2018-2020 роки із загальним обсягом фінансування в сумі 80 950,5 тис. гривень.

З них у 2018 році буде залучено 26,02 млн гривень, у 2019-му – 26,17 млн гривень, у 2020-му – 28,76 млн гривень.

Витрати на проведення заходів Програми здійснюватимуться за рахунок обласного бюджету (66,15 млн гривень) та інших джерел (Міжнародна технічна допомога, кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та кошти підприємств), що становитиме 14,8 млн гривень.

Програма сприятиме створенню належних умов для розвитку і підвищення конкурентоспроможності суб’єктів МСП та використання їх потенціалу як одного із важливих чинників вирішення економічних і соціальних проблем.

Реалізація заходів Програми забезпечить комплексний підхід до створення належних умов ведення бізнесу та формування ефективної системи його підтримки, загальну координацію їх впровадження, раціональне використання бюджетних коштів та формування системи комплексної підтримки підприємництва в області.

Серед основних завдань Програми є розширення переліку адміністративних послуг із покращанням якості їх надання для суб’єктів малого i середнього підприємництва; сприяння діяльності існуючої інфраструктури підтримки підприємництва; фінансова підтримка суб’єктів підприємництва; стимулювання суб’єктів підприємництва до залучення інвестиційних ресурсів та Міжнародної технічної допомоги; впровадження різних форм і підходів надання консультаційної підтримки суб’єктам підприємництва; забезпечення підготовки і перепідготовки кадрів для сфери підприємництва та підтримка підприємців-початківців та інше.

Реалізація заходів Програми сприятиме збільшенню кількості діючих суб’єктів МСП на 3,5 %; кількості зайнятих у малому та середньому підприємництві на 10,5 %; підвищенню ефективності діяльності ЦНАПів. Зокрема, заплановане середньомісячне збільшення кількості адміністративних послуг на 10 %, а також придбання для п’яти з них спеціалізованого технічного обладнання для оформлення та видачі документів, що дають право громадянину України на виїзд за кордон та містять безконтактний електронний носій.

Також передбачається, що 60 суб’єктів МСП отримають часткову компенсацію відсоткових ставок за кредитами, залученими для реалізації проектів, а ще 60 – фінансову підтримку з обласного бюджету для реалізації інвестиційних проектів, спрямованих на створення нових робочих місць.

98 суб’єктів мають отримати одноразову допомогу для започаткування власної справи, ще не менш 800 безробітних пройдуть навчання за навчальними планами та програмами, що сприяють розвитку малого підприємництва та започаткуванню власної справи.

Крім того, планується розширення умов для пошуку інвесторів та співпраці підприємців області з бізнес-партнерами. Передбачається, що до роботи бізнес-форумів, міжнародних місій, конференцій, семінарів-тренінгів, виставкових заходів буде залучено не менше 275 суб’єктів МСП.

Програма також сприятиме підвищенню рівня інформаційного забезпечення суб'єктів підприємницької діяльності та наданню кваліфікованої консультаційної підтримки не менше 287 суб’єктам підприємницької діяльності, створенню бізнес-інкубатора для підтримки підприємців-початківців.

Обсяг фінансування заходів Програми визначатиметься щороку при затвердженні обласного бюджету на відповідний рік.

Розробником Програми є Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації.