Прес-центр27 березня 2020, 15:03

До уваги керівників та працівників ДП «Первомайськвугілля» і його відокремлених підрозділів

Засоби індивідуального захисту шахтарів

Вугільна шахта – це гірниче підприємство підвищеної небезпеки, під час виробничої діяльності в підземних виробках якої можуть виникнути небезпечні та шкідливі виробничі чинники, від дії яких працівники мають бути захищені.

Робота на шахтах вважається однією з найбільш важких і небезпечних.       Обмеженість простору, необхідність примусової подачі повітря, підвищені температури, загазованість і запиленість, можливість серйозних травм і пошкоджень, віддаленість від стаціонарних пунктів надання медичної допомоги – все це негативно впливає на психофізичний стан працівників. Засоби індивідуального захисту (далі – ЗІЗ) відіграють найважливішу роль у забезпеченні безпеки і нормальної життєдіяльності персоналу при організації робіт на великій глибині, а саме:

- засоби захисту голови – захисні каски давно є характерною рисою шахтарської професії. Вони часто оснащуються спеціальною скобою-тримачем, призначеним для кріплення головного світильника. Для більш надійного захисту голови від різноспрямованих ударів конструкція сучасних шахтарських касок (шоломів) може включати додаткові елементи: поролонові прокладки, що фіксують ремінці, лямки з напідборідникамі;

- засоби для захисту обличчя та очей – стандартною практикою є використання в шахтах захисних окулярів та спеціальних щитків. Вибір залежить від особливостей роботи і ризику, з нею пов’язаного. Для більшості наявних завдань і технологічних операцій використовуються захисні окуляри закритого типу, що оберігають очі від потрапляння пилу та бруду. У випадках, коли необхідно захистити всю поверхню обличчя, використовуються захисні щитки, які можуть кріпитися до каски або мати власну систему кріплення;

- засоби захисту органів дихання – від потрапляння в легені вугільного пилу й інших її різновидів охороняють пилові маски. Найбільш ефективними вважаються моделі, в яких ніс і рот захищений припасованим покриттям із полімерних матеріалів. При наявності в навколишньому середовищі небезпечної для здоров'я концентрації шкідливих речовин, випарів або газів застосовуються професійні респіратори, які оснащені фільтрами або системою подачі й очищення повітря;

- засоби захисту органів слуху – під час роботи під землею застосовуються транспортні засоби, верстати, механізми і різні електроінструменти, які можуть стати джерелом сильного шуму. Щоб уникнути негативних наслідків для слуху, необхідно використовувати протишумові навушники і беруші;

- спецодяг – стандартним одягом для роботи в шахтах є бавовняні комбінезони. З метою захисту від високих температур шахтарям видаються вогнетривкі костюми, виготовлені з тканин із спеціальним просоченням. Від потрапляння на одяг і шкіру різних рідин (вода, технологічні компоненти, мастила тощо) добре допомагають дощовики, а для захисту рук використовуються робочі рукавички.

Попаснянське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області (далі – відділення управління) звертає увагу, що відповідно до вимог розділу IV Правил безпеки у вугільних шахтах, затверджених наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 22.03.2010 № 62, директор шахти (уповноважена особа) зобов’язаний забезпечити працівників сертифікованими ЗІЗ. Технічний нагляд за якістю та безпекою ЗІЗ при надходженні на підприємство, а також їх періодичні випробування проводяться згідно з вимогами Технічного регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2008 № 761 (далі – Технічний регламент ЗІЗ).

Згідно із статтею 8 розділу ІІ Закону України «Про охорону праці», затвердженого Постановою ВРУ від 14.10.1992 № 2694-XII, у разі передчасного зношення ЗІЗ не з вини працівника роботодавець зобов’язаний замінити їх за власний рахунок. У разі придбання працівником спецодягу та інших ЗІЗ за власні кошти роботодавець зобов’язаний компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором. Відповідно до вимог розділу ІІ Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 29.11.2018 № 1804, ЗІЗ мають відповідати ступеню існуючих ризиків для життя та здоров’я працівників та не призводити до будь-якого збільшення рівня цього ризику; відповідати існуючим на робочому місці умовам; підходити користувачеві після необхідного регулювання.
Придбання ЗІЗ слід здійснювати у суб’єктів господарювання, які виробляють та/або реалізують продукцію відповідно до чинного законодавства, за умови, що ЗІЗ, які закуповуються, відповідають суттєвим вимогам безпеки та охорони здоров’я, мають позитивний висновок органів з оцінки відповідності, сертифікат відповідності чи декларацію відповідності та задовольняють вимоги Технічного регламенту ЗІЗ та повинні використовуватись винятково за призначенням згідно з інструкціями з експлуатації, які мають бути зрозумілими для працівників.
Відділення управління звертає увагу, що відповідно до вимог статті 14 розділу ІІІ Закону України «Про охорону праці», затвердженого Постановою Верховної Ради України 14.10.1992 № 2694-XII, працівники зобов’язані дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства; знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту; проходити у встановленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди. Працівники несуть безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

Додержання вимог законодавства та правил безпеки у вугільних шахтах, дбання про особисту безпеку і здоров’я, користування засобами колективного та індивідуального захисту – це найкращі запобіжники розвитку професійних захворювань на виробництві.