Прес-центр13 березня 2018, 11:03

Енергонезалежність країни полягає у ефективності споживання енергоресурсів та диверсифікації джерел енергії!

Про державну політику у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики розповів Голова Держенергоефективності Сергій Савчук у прямому ефірі програми «Київ.Live» на телеканалі «Київ».

«Із питанням заміщення газу Уряд вже кілька років поспіль надзвичайно ефективно справляється. Якщо у 2014 р. на мирній частині України такими категоріями споживачів, як бюджетна сфера, населення, теплокомуненерго було спожито 24 млрд м3 газу, то вже у 2017 р.  цей показник склав 18 млрд м3 газу в рік. Тобто 6 млрд м3 газу річних – економія для країни»,  – підкреслив Голова та розповів про ті законодавчі кроки та заходи, завдяки яким досягнуто такого результату.

Крім цього, шлях до зменшення енергозалежності країни окреслено  прийнятими стратегічними документами:

Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/902-2014-%D1%80);
Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 року (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1228-2015-%D1%80);
Енергетична стратегія України на період до 2035 року (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/605-2017-%D1%80).

У планах до 2022 року - заощадити ще 5 млрд м3 газу у рік, тобто споживати 13 млрд м3 газу по трьом категоріям споживачів (населення, ТКЕ, бюджетна сфера).

Експерт з енергетики Валентин Землянський також наголосив, що питання енергоефективності має бути пріоритетом на державному та місцевому рівнях. На його думку, енергетична стратегія України має починатися, в першу чергу, з ефективного виробництва та споживання енергоресурсів і саме цей напрямок має бути належним чином підтримано та профінансовано.

Крім цього, успішні ініціативи місцевої влади щодо заміщення газу необхідно широко розповсюджувати та мультиплікувати в усіх містах України. 

Дізнавайтеся більше про законодавчі ініціативи у сфері «зеленої» енергетики та енергоефективності, успішні приклади заміщення споживання газу у програмі «Київ.Live» телеканалу «КИЇВ» за цим посиланням: https://youtu.be/iqOwpZIJOuk.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю