Прес-центр7 вересня 2018, 11:09

Голова Держенергоефективності представив досягнення у сфері енергоефективності, «чистої» енергетики за 4 роки

Голова Держенергоефективності представив досягнення у сфері енергоефективності, «чистої» енергетики за 4 роки, а також плани на майбутній період.

На прес-конференції у Будинку Уряду Голова Держенергоефективності Сергій Савчук презентував ключові здобутки, яких вдалося досягти завдяки плідній роботі над розвитком сфери енергоефективності та відновлюваної енергетики впродовж останніх 4 років, зокрема:

- Понад 1,1 мільярдів євро залучених «зелених» інвестицій у проекти відновлюваної енергетики;

- 6 мільярдів м3 заощадженого газу у рік;

- 1,2 мільярда євро щорічної економії на закупівлі газу;

- 190 укладених ЕСКО-контрактів;

- 7 мільярдів грн. інвестицій в утеплення житла.

«Одне з важливих досягнень – скорочення споживання газу на 6 мільярдів м3 у рік населенням, бюджетною сферою та підприємствами ТКЕ у 2017 році порівняно із 2014 роком (без тимчасово окупованих територій). Це означає, що 1,2 мільярда євро залишається в економіці країні щороку», - наголосив Голова та додав, що це абсолютний успіх, що дає Україні можливість:

- ставати енергонезалежною, економічно міцною;

- створювати нові робочі місця завдяки проектам із заміщення газу;

- поповнювати місцеві бюджети;

- зменшувати оплату за енергоносії українськими родинами.

Такому результату також сприяло встановлення додатково близько 2 000 МВт потужностей, що генерують тепло «не з газу». У такі проекти інвестовано понад 460 мільйонів євро.

Наступна стратегічна ціль – досягти щорічного скорочення споживання ще 5 мільярдів м3 газу до 2022 року.

Важлива ініціатива Держенергоефективності, яка успішно запрацювала і допомогла населенню заощаджувати на енергоресурсах, - це програма «теплих кредитів». Завдяки цій програмі лише за невеликий період, із кінця 2014 року і по сьогодні, в енергоефективність житлових будинків інвестовано 7 мільярдів гривень. Програмою скористалося понад 500 тисяч родин, а держава відшкодувала їм 2,3 мільярдів гривень.

Крім цього, програма дозволила скоротити близько 230 мільйони м3 газу у рік.

Окрім «теплих кредитів», Держенергоефективності ініціювало впровадження альтернативного механізму утеплення будівель та житлових будинків – ЕСКО. Завдяки ефективним законодавчим змінам ринок ЕСКО запрацював в Україні. На сьогодні вже укладено 190 ЕСКО-договорів на суму майже 200 мільйонів гривень.

За ініціативи Агентства у співпраці з центральними та місцевими органами влади сформовано базу 16 700 цікавих для інвесторів ЕСКО-об'єктів: http://saee.gov.ua/uk/content/energoservis_1.

Крім цього, ЕСКО запрацювало і на об’єктах державних установ. У співпраці з Агентством Держводагентство провело роботу щодо залучення інвесторів у модернізацію чотирьох насосних станцій. Сьогодні вже укладено ці 4 ЕСКО-контракти. Економія бюджетних коштів складе до 310 тисяч гривень у рік під час дії договорів, а після їх завершення – більше 3 мільйонів гривень щороку.

Держенергоефективності також розпочало впровадження системи енергоменеджменту в бюджетній сфері. На сьогодні 95 міст та 11 областей вже впровадили енергомоніторинг.

«Ефективним кроком до енергонезалежності країни та її інвестиційного процвітання є розвиток відновлюваної енергетики», - зауважив Сергій Савчук.

За словами Голови, розробивши та запровадивши ефективні законодавчі стимули, суттєво прискорено впровадження нових «зелених» проектів. Так, за 4 роки понад 1,1мільярди євро інвестицій залучено у розвиток вітчизняної «зеленої» енергетики на користь України.

Щоб стимулювати інтерес інвесторів до українських «зелених» проектів, Держенергоефективності разом із партнерами розробило та запровадило Інтерактивну інвестиційну карту «UAMAP» (https://www.uamap.org.ua). На карті опубліковано понад 100 потенційних проектів, які шукають фінансування на загальну суму понад 4мільярди євро. Це справжня діюча платформа для контакту розробників проектів та інвесторів.

Ще одним важливим досягненням стало приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлюваної енергетики (IRENA).

Сьогодні на порядку денному в Держенергоефективності – низка ініціатив:

- запровадження нової системи підтримки відновлюваної енергетики (система аукціонів);

- впровадження механізму стимулювання підприємств до енергоефективних заходів та переходу на відновлювані джерела енергії;

- розвиток сфери використання відходів для виробництва енергії;

- створення ринку твердого біопалива;

- розвиток сфери виробництва рідких біопалив;

- запровадження ринку «зелених» облігацій.

Детальніше про всі напрями роботи Агентства дізнавайтеся із презентації: http://saee.gov.ua/sites/default/files/PR_EE_RE_4_years_30_08_2018.pdf

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю