Прес-центр27 липня 2020, 09:07

Голова Попаснянської райдержадміністрації дав інтерв'ю місцевій газеті «Попаснянський вісник» про децентралізацію і створення нових районів

Нещодавня інформація про створення в Луганській області нових районів і скорочення кількості існуючих викликала негативну реакцію і нерозуміння у багатьох жителів Попаснянського району. Люди почали будувати різні припущення щодо майбутнього нашого району і його жителів.

Нагадаємо, як ми повідомляли раніше, в Сєвєродонецький район (з адміністративним центром у місті Сєвєродонецьк) увійдуть території Гірської міської, Красноріченської селищної, Кремінської міської, Лисичанської міської, Попаснянської міської, Рубіжанської міської, Сєвєродонецької міської територіальних громад.

Роман Геннадійович відзначив, що реформа децентралізації стартувала ще в 2015 році, тоді ж була розроблена і концепція реформування. Вперше в Україні про зміну територіального устрою країни заговорили ще в 2004 році.

Концепція передбачала укрупнення сільських, селищних і міських рад у об'єднані територіальні громади та передачу їм повноважень виконавчої влади, підвищення їх потенціалу та створення гідних умов для здійснення діяльності.

Другим етапом реформи передбачено і укрупнення районів. Але в зв'язку з тим, що максимум повноважень буде передано органам місцевого самоврядування в створених об'єднаних територіальних громадах, на районному рівні залишаться лише контролюючі функції.

Тобто завдання районного рівня буде полягати тільки в здійсненні спільного контролю над тим, чи дотримуються органи місцевого самоврядування законодавства і координації діяльності підрозділів органів центральної влади.

Головне, про що говорить Роман Власенко, це те, що жителям Попаснянського та інших районів не варто боятися цих змін. Він зазначає, що 99 відсотків повноважень органів виконавчої влади будуть передані в ОТГ. Це означає, що практично всі послуги, служби і інше залишаться в об'єднаних територіальних громадах. Пересічним громадянам не потрібно буде їхати в новий районний центр, щоб отримати довідку, якийсь інший документ або послугу.

«У район, можливо, доведеться їздити посадовим особам органів місцевого самоврядування (ОМС), чиновникам, начальникам установ і служб, підприємцям тощо. Тому жителям населених пунктів Попаснянського району не варто переживати, що якісь послуги будуть віддалені і недоступні. Нам в цьому випадку навіть пощастило, тому що наш районний центр зараз одночасно є і обласним, тому при відвідуванні районного центру люди одночасно зможуть отримати і послуги обласного рівня», - каже Роман Власенко.

Також він зазначає, що не варто боятися того, що після реформування з Попасної поїдуть усі служби, які зараз обслуговують весь район. На сьогоднішній день більшість служб центральних органів влади вже не прив'язані до окремих територій населених пунктів і районів. Така реформа вже пройшла в прокуратурі, Пенсійному фонді та інших структурах.

«Після реформи ці служби, можливо, змінять вивіски на будівлях, стануть філіями, але з населених пунктів вони не виїдуть. Тому переживати не варто », - зазначив голова райдержадміністрації.

Він зазначає, що після реформування Попасна не змінить свого статусу. Також не буде і масових звільнень чиновників. Працівники райдержадміністрації швидше за все перейдуть працювати в новий виконавчий комітет ОТГ. Так як на сьогоднішній день в Попаснянській міській раді немає відділів освіти, культури, охорони здоров'я та іншого, досвідчені фахівці там будуть затребувані.

Всі ті послуги, які в Попасній отримували жителі Гірського і Золотого, також будуть надаватися і для жителів Гірської ОТГ, в якій об'єднаються ці населені пункти. При цьому після створення Гірської ОТГ в ній, швидше за все, буде створено центр надання адміністративних послуг. Служби можуть створювати віддалені робочі місця, як, наприклад, зараз вже працює Пенсійний фонд.

«Головною ідеєю і завданням реформи є зробити послуги максимально доступними для людей, тому побоюватися не варто», - зазначає Роман Власенко.

Єдине, що викликає протиріччя, це рішення зберегти на районному рівні районні ради. Роман Геннадійович зазначає, що на даний момент не зовсім зрозуміло, які повноваження і джерела фінансування будуть у цих рад, адже згідно з реформою всі повноваження повинні бути передані громадам.

В даний час вже оголошені місцеві вибори, нові районні ради отримають свої повноваження після їх проведення. Попаснянська районна рада буде діяти до першої сесії Сєвєродонецької районної ради.

Попаснянська райдержадміністрація буде працювати до кінця 2020 року. З 1 січня голови райдержадміністрацій перейдуть до кадрового резерву. Хто стане головою новоутворених районних адміністрацій - вирішить президент. Тому жителям населених пунктів Попаснянського району не варто переживати, що реформа принесе незручності в їхнє життя.

Кореспондент газети «Попаснянський вісник» Володимир Заруба.