Прес-центр18 жовтня 2018, 15:10

Голова зустрівся із настоятелями приходів Попаснянського районного благочиння

11 жовтня Україна від Вселенського патріархату отримала автокефалію. Таким чином, томос, відокремивши Українську помісну православну церкву від Московського патріархату, фактично став ще одним міжнародним актом, який підтвердив незалежність України.

В рамках визначення подальшої діяльності церков Попаснянського району та недопущення неправильного трактування цієї події і провокаційних дій у районі, 18 жовтня голова Попаснянської райдержадміністрації Сергій Шакун зустрівся із настоятелями приходів Попаснянського благочиння: протоієреєм Михаїлом, ієреєм Віталієм, протоієреєм Володимиром та ієреєм Віталієм. Також на зустріч запросили виконуючого обов’язки голови Попаснянської районної ради Миколу Чернікова.

На початку діалогу голова зазначив, що місяць тому він зустрічався із патріархом Філаретом і обговорював питання надання Україні томосу та подальшого функціонування місцевих приходів. Філарет, в свою чергу, запевнив, що питання об’єднання вирішуватиметься на місцевих рівнях разом із Єпископами, і що всі настоятелі залишаться у своїх приходах. Зокрема, настоятелі Луганської області обговорюватимуть це питання із Єпископом Сєвєродонецьким та Старобільським Нікодімом. У разі ж незгоди священнослужителя із прийнятим рішенням, зазначене питання обговорюватиметься із парафіянами приходу.

Також в ході спілкування очільник району запевнив, що місцева влада зробить все можливе, щоб запобігти будь-яким конфліктам на релігійному грунті. «Для врегулювання ймовірної конфліктної ситуації в області є спецпідрозділи, які, в разі необхідності, будуть запобігати проявам розпалювання релігійної ворожнечі», – додав він.

В свою чергу настоятелі зазначили, що до зібрання Собору вони продовжуватимуть проводити служби, як і раніше, і в жодному разі не допустять на теренах своїх благочиній  будь-яких заколотів.