Прес-центр10 травня 2018, 09:05

ІНФОРМАЦІЯ для населення регіону щодо переваг проходження строкової служби в Збройних Силах України

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним та громадянським обов’язком кожного свідомого українця (ст. 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»). Військовий обов’язок встановлюється з метою підготовки громадян України до захисту своєї держави, забезпечення особовим складом Збройних Сил, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби та Державної спеціальної служби транспорту, а також інших утворених відповідно до законів України військових формувань, посади в яких комплектуються військовослужбовцями. Складовою частиною військового обов’язку є строкова служба в армії.

З 01 березня 2018 року набрав чинності Указ Президента України “Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2018 році” від 15.02.2018 № 33/2018 щодо призову громадян України на строкову військову службу у квітні – травні 2018 року.

Згідно нього призову на строкову військову службу підлягають громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку та не мають право на відстрочку.

Починаючи з 2015 року, підхід до проходження громадянами строкової військової служби змінився. Крім того, що було збільшено термін проходження служби до 18 місяців, було суттєво збільшено видатки на бойову підготовку, змінились норми матеріального забезпечення і кожен військовослужбовець отримує все спорядження і військову форму за рахунок держави, починаючи від шкарпеток та нижньої білизни, закінчуючи зимовими речами. Крім того, кожен військовослужбовець строкової військової служби після 6 місяців служби може підписати контракт і отримувати місячне грошове забезпечення у розмірі від 7 000 грн.

Також, окремо слід зазначити, що Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року “Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності”, визначено вжити заходів щодо унеможливлення залучення військовослужбовців строкової військової служби до виконання бойових завдань в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях.

 На які соціальні гарантії може розраховувати призовник?

8

 

Керівництвом держави, Урядом та Збройних Сил забезпечено належні умови для призваних на строкову військову службу громадян України, зокрема:

- при призові їм виплачується грошова допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня календарного року (у 2018 році це – 3,5 тис. гривень).

- військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, розміщуються в казармах, забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчування та військовою формою одягу.

- їм виплачується щомісяця в середньому 450 грн. (в залежності від в/звання та посади) на додаткові особисті потреби.

- при звільненні в запас строковикам виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (близько 4028 грн. залежно від в/звання і посади).

- їм надається відпустка (10 календарних днів).

- час проходження строкової в/служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

- за строковиками зберігаються робоче місце та середній заробіток особам, за умови офіційного працевлаштування до призову.

- після звільнення в запас (протягом місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання органами соціального захисту населення) їм виплачується матеріальна допомога в розмірі:

їх середньої заробітної плати на день призову, але не менше прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, встановленої на день призову (для громадян, які працювали);

у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, встановленого на день призову: у 2018 році це – 1 700 грн. (для громадян, які до призову не працювали).

Також, держава забезпечує соціальну та професійну адаптацію військовослужбовців строкової військової служби, які до призову на строкову військову службу не були працевлаштовані.

Особи, які були призвані в період навчання у ВНЗ I-IV рівнів акредитації, при звільненні поновлюються для продовження навчання до того ВНЗ, де вони навчалися до призову, незалежно від форми навчання.

Тільки військовослужбовці строкової військової служби мають право на безоплатний проїзд всіма видами транспорту загального користування міського, приміського та міжміського сполучення (за винятком таксі).

Члени сімей військовослужбовців строкової військової служби мають переважне право при прийнятті на роботу і залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників; дітям військовослужбовців за місцем проживання їх сімей у першочерговому порядку надаються місця у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах і дитячих оздоровчих таборах незалежно від форм власності.

Підсумовуючи, слід зазначити – у нас сьогодні є модним докоряти і жалітись, що держава не захищає наших прав. Та коли кожен з нас буде ухилятись від своїх обов’язків, особливо від служби в армії, ми ніколи не зможемо навчитись захищати наші сім’ї і наших близьких. Адже кожен чоловік це, в першу чергу, захисник, а завданням строкової військової служби якраз і є навчити юнаків захищати свою Батьківщину і громадян України. Тож мені хотілося, щоб кожен призовник, який ухиляється від служби, зрозумів — у Збройних Силах України їх навчать бути справжніми захисниками, а строкова військова служба є не тільки конституційною повинністю, а також обов’язком кожного, хто піклується про збереження нашої держави та дбає про її світле майбутнє.

 

Військовий комісар Лисичанського міського військового комісаріату, майор                                                                                        А.Л. Віннік

 

https://www.facebook.com/groups/496392407377737/?notif_id=15257030938395...