Прес-центр11 жовтня 2017, 15:10

Крізь віки лине слава козацька!

10 жовтня Попаснянська дитяча бібліотека влаштувала для своїх читачів та  учнів 6-го класу Попаснянської загальноосвітньої школи № 24 цікавий кіноперегляд та історичний екскурс «Крізь віки лине слава козацька», присвячений Дню Захисника України та Дню українського козацтва. Ці два свята не дарма відзначаються в один день – День Святої Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня, адже саме Богородиця здавна шанувалася козаками та вважалася їхньою захисницею. А, як звісно, сучасні захисники – то нащадки козаків, які з честю та завзяттям сьогодні оберігають терени нашої Батьківщини.

Дітлахи  із захопленням подивилися український короткометражний  фільм «Козацькі байки», який отримав «Гран-прі» на ювілейному XV кінофестивалі «Запорізька Сінерама» та приз глядацьких симпатій, режисера Антона Жадько. З фільму діти дізналися про традиції та звичаї козаків, їхній  стиль одягу, побут, колорит. Їм дуже цікаво було поринути в історичний екскурс та дізнатися: хто такі запорожці, як ними ставали та як новобранці проходили посвяту, про героїчні їхні звитяги та походи.

Найбільше дітям сподобалась та запам’яталась легенда про виникнення  свята Покрови Пресвятої Богородиці. Дуже цікавим моментом заходу стала дискусія, яка відбулася після перегляду фільму, під час якої кожен мав змогу висловити свою думку.