Прес-центр7 березня 2018, 16:03

Ми маємо консолідувати зусилля на всіх рівнях з метою попередження екологічної катастрофи, – Юрій Гарбуз про ситуацію з підтопленням шахтними водами

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів робочі наради з керівництвом і трудовими колективами на вугледобувних підприємствах області – ПАТ «Лисичанськвугілля» та ДП «Первомайськвугілля».

Шахтоуправління ДП «Первомайськвугілля» демонструє позитивну динаміку розвитку, зокрема постійно збільшується видобуток вугілля. Щодоби тут добувають близько тисячі тон низькозольного якісного «чорного золота». Загальні запаси вугілля складають близько 100 млн т, що забезпечує орієнтовний строк експлуатації шахт до 50 років.

Під час зустрічі була обговорена загроза виникнення надзвичайної ситуації еколого-техногенного походження внаслідок підтоплення шахтними водами та шляхів виходу з неї. У період з 14 по 27 лютого 2018 року відбулося прискорене підвищення рівнів у затопленій шахті «Голубівська» (НКТ) з перевищенням рівнів у гідравлічно пов’язаних шахтах «Первомайська» (НКТ) і «Родіна» у напрямку до шахти Золоте. Це створює загрозу аварійного збільшення водоприпливу до шахти до 1500 м3 на годину та аварійного затоплення гірничих виробок.

Керівництво області привертає увагу до цієї проблеми центральних органів влади та виносить її на рівень тристоронньої контактної групи у Мінську.

Юрій Гарбуз дав доручення керівництву профільного департаменту разом з шахтоуправлінням розробити покроковий план виходу з кризи: провести всі експертизи та проектно-пошукові роботи, підготувати проект модернізації комплексу водовідведення та водоочищення. Для проведення заходів ліквідації загрози виникнення надзвичайної ситуації на вугільних шахтах ДП «Первомайськвугілля» необхідно залучити кошти з резервного фонду державного бюджету.

«Ми маємо консолідувати зусилля на всіх рівнях з метою уникнення надзвичайної ситуації, масштаби якої у разі виникнення і невжиття відповідних заходів можуть стати справді катастрофічними», – зазначив Юрій Гарбуз.

Також на нараді обговорювалися перспективи збільшення видобутку вугілля на шахтах «Гірське» та «Карбоніт», що дасть змогу вийти підприємству на бездотаційну роботу.