Прес-центр17 травня 2018, 11:05

Міжнародний день біорізноманіття

Щороку, 22 травня світ відзначає Міжнародний день біорізноманіття, проголошений Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних націй у 2000 році на честь прийняття 22 травня 1992 року Конвенції про біорізноманіття.

Займаючи менше 6% площі Європи, Україна має приблизно 35 %  біорізнаманіття, завдяки розташуванню її території на перехресті багатьох природних зон та шляхів міграції.

Біорізноманіття України нараховує більше 70 тис. видів, а саме;

- флора – більше 27 тис. видів;

- фауна – більше 45 тис. видів.

Головна мета Міжнародного дня біорізноманіття – привернути увагу громадськості до проблеми безповоротного зникнення на землі багатьох представників флори та фауни.

Відзначення дня біорізноманіття – це ще одна нагода звернути увагу широкої спільноти на актуальні питання збереження і невиснажливого використання біорізноманіття у контексті розвитку туризму і зменшення негативного впливу туризму на біорізноманіття і довкілля. Багато видів туризму безпосередньо залежить від біорізноманіття (екотуризм, агротуризм, оздоровчий туризм тощо), через що підтримка біорізноманіття є обов’язковою умовою в організації туристичної діяльності. Їх гармонійний розвиток і співіснування на взаємовигідній основі передбачає отримання переваг від туризму для покращення стану біорізноманіття та екосистем, а також для розвитку туризму.

В цілому можна виділити два шляхи відновлення біорізнаманіття:

- перший – природний, коли відбувається саморегуляція чисельності видів у природі через пристосування їх до трансформованих людиною ландшафтів,

- другий – штучний, який здійснюється людиною із застосуванням різних методів, а саме:

- створення природно-заповідних об’єктів та розбудова екологічної мережі;

- контролююча функція держави;                                

- громадський контроль;

- еколого-просвітницька робота.

З метою збільшення природно-заповідних територій та захисту біорізноманіття в Попаснянському районі розроблена та затверджена районна цільова програма розвитку екологічної мережі Попаснянського району на 2011-2020 роки. Затверджена схема екологічної мережі Попаснянського району. На даний час в районі нараховуються 15 об’єктів природно заповідного фонду загальною площею 1592,6 га.