Прес-центр28 листопада 2019, 16:11

На Попаснянщині відбулася презентація документальної кінострічки «Луганський форпост»

28 листопада у малій залі Попаснянського районного будинку культури відбувся кінопоказ документального фільму «Луганський форпост», що описує події чотиримісячної операції українських військ з оборони Луганського аеропорту влітку 2014 року.

Участь у кінопоказі прийняли військовослужбовці Збройних Сил України, що дислокуються на території міста Попасна, учнівська молодь та пересічні громадяни.

Картина створена на замовлення Державного агентства України з питань кіно не обмежується лише подіями довкола летовища. Територія аеропорту була лиш форпостом, що дозволяв проводити масштабну операцію довкола Луганська, саме таким був задум – звільнити і одночасно вберегти місто від руйнувань.

У кінокартині використано унікальні фото- та відеоматеріали, які безпосередньо надані бійцями, а також показані захоплення адмінбудівель у самому Луганську та перехід міста до рук проросійської влади. Оповідається й про початок облоги самого аеропорту та про трагедію збитого ІЛ-76 і загибель 49 десантників.

Про події у фільмі свідчать понад 40 воїнів і командирів Збройних сил України та добровольчих батальйонів, серед яких двоє Героїв України: генерал-майор Андрій Ковальчук і підполковник Василь Зубанич.

Перегляд цієї документальної кінострічки це фіксація надзвичайно важливих моментів нашої історії, персональних історій наших захисників, з яких сплетена історія цієї війни. Її треба зберегти, щоб люди знали, пам'ятали, не забували.