Прес-центр19 квітня 2019, 14:04

На Попаснянщину завітали представники «Лікарів без кордонів »

До Попаснянського району завітали представники «Лікарів без кордонів (Médecins Sans Frontières (MSF) – міжнародної незалежної гуманітарної медичної організації, що надає безкоштовну допомогу жертвам збройних конфліктів, природних катастроф епідемій або людям, виключеним із системи охорони здоров'я.

Зустрічали гостей голова Попаснянської райдержадміністрації Сергій Шакун, керівник апарату райдержадміністрації Вікторія Попова та начальник відділу охорони здоров’я Наталія Кацарська.

Спершу Наталія Кацарська ознайомила гостей із загальною ситуацією по Попаснянському району в медичній галузі, озвучила основні проблемні питання на кшталт відсутності належної кількості вузькопрофільних спеціалістів, трудностей з деяким медичним обладнанням у віддалених населених пунктах району, підвищенням показників на захворюваність такими хворобами, як гепатит С, туберкульоз, ВІЛ/СНІД.

Міжнародні представники повідомили, що Médecins Sans Frontières планує проводити тренінги протягом наступних трьох місяців в Луганській області для працівників служби екстреної медичної допомоги спільно з Державним закладом «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України». Мета – навчити рятувати життя за допомогою основних реанімаційних заходів. Програма здійснюється за підтримки Департаменту охорони здоров’я Луганської обласної державної адміністрації.

Як пояснює  Хачатур Малакян, медичний координатор MSF в Україні: «Це особливо складне завдання проводити навчання для співробітників екстреної медицини у сільських та віддалених місцевостях. Тому ідея програми тренінгів «Лікарі без кордонів» полягає у тому, щоб навчити провідну групу працівників, щоб у майбутньому вони стали інструкторами. Група складатиметься із працівників екстреної медичної допомоги зі станцій швидкої допомоги. Вони зможуть у майбутньому брати активну участь у проведенні тренінгів у польових умовах для своїх колег за постійної підтримки тренерів «Лікарі без кордонів»  та наших поточних партнерів, Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Наприкінці березня у Сєвєродонецьку командою інструкторів з «Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України» разом з модераторами «Лікарі без кордонів» протягом двох тижнів було проведено перший етап програми тренінгів. Під час першого етапу майбутні місцеві інструктори навчалися надавати догоспітальну допомогу при травмах, проводити основні реанімаційні заходи та поглиблену серцево-судинну підтримку життєдіяльності.

На другому етапі протягом наступних трьох місяців ці 10 місцевих інструкторів продовжать покращувати свої навички та знання, які вони отримали під час першого етапу, беручи участь у тренінгах з надання основних реанімаційних заходів для працівників 20 станцій та підстанцій швидкої допомоги на території Луганської області.