Прес-центр23 квітня 2019, 10:04

Надійний засіб профілактики інфекційних захворювань – Вакцинація

 

Надійний засіб профілактики інфекційних захворювань – Вакцинація

Світова практика охорони здоров’я показала, що найбільш ефективним профілактичним засобом, який дає змогу контролювати інфекційну захворюваність  є вакцинація, альтернативи якій на сьогодні немає. Вакцинація дозволяє не тільки попередити розвиток інфекційних захворювань, зменшити їх тяжкість і кількість ускладнень, мінімізувати ризик летального перебігу хвороби, але і має соціально – економічне значення. Завдяки щепленням виключається виникнення та розвиток епідемій, забезпечується здоров’я суспільства в цілому. Кожна країна розробляє свої національні схеми імунізації населення відповідно до існуючої епідемічної ситуації. В Україні Календар профілактичних щеплень майже не відрізняється від тих, які застосовуються в таких розвинутих країнах як Німеччина, Франція, Фінляндія, Бельгія, Австрія, Данія та ін. Згідно Календарю в нашій країні сьогодні проводяться щеплення проти 10 керованих інфекцій – туберкульозу, поліомієліту, правцю, дифтерії, кашлюку, кору, епідемічного паротиту, краснухи, гепатиту В, гемофільної інфекції. В довакцинальному періоді хворіло на дифтерію до 80 тис. дітей щорічно, летальність від цієї інфекції становила майже 50%, тобто помирала кожна друга людина. Починаючи з 1960 року, в результаті впровадження обов’язкової планової вакцинопрофілактики, вдалось знизити захворюваність у 370 разів, що викликало заспокоєння відносно цієї небезпечної інфекції. Більш того, наприкінці 80 –х років розпочалась масивна антивакцинальна пропаганда, наслідком якої охоплення щепленнями досягло критичної відмітки – 50% і нижче. В результаті захворюваність на дифтерію почала зростати, територію України охопила епідемія, за період 1991 – 1997 рр. захворіло близько 20 тис. осіб, померло понад 700 осіб, з них 80% були не щеплені або щеплені з порушенням схеми вакцинації. Епідемію вдалося ліквідувати тільки завдяки масовій імунізації, якою було охоплено 98% населення. Але в умовах «добровільної інформованої згоди», яку дають батьки, а також розповсюдженість ідей, щодо непотрібності вакцинацій, почались масові відмови від профілактичних щеплень. І як наслідок цього ця дуже небезпечна інфекція знову підняла голову. Протягом 2013-2017 років випадків дифтерії в області не було. А уже у 2018 році зареєстровано 3 випадки захворювання на дифтерію. Хворі виявлені в місті Рубіжному – 2 випадки та Кремінському районі – 1 випадок.

Кір – інфекція, яка до 60 –х років минулого сторіччя була однією з найбільш поширених у Європі. Впродовж життя кожна людина хворіла на кір, показник захворюваності дорівнював показнику народжуваності. В нашій країні щорічно хворіло до 2 млн. осіб, помирало від кору до 400 тис. дітей. Із впровадженням вакцинації у 1968 р., ревакцинації у 1986р. відбулося різке зниження захворюваності на кір. Але у зв´язку з масовим відмовленням від щеплень ситуація змінилася на гірше. У 2014-2017 роках в області захворюваність на кір не реєструвалась. У 2018 році в області зареєстровано 22 випадки захворювання на кір. Випадки захворювання на кір реєструвались: м. Рубіжне-1, м. Северодонецьк-3, м.Лисичанськ-10, у т.ч. 1 спалах (7 хворих) серед осіб ромської національност; Кременський район-5 випадків, Троїцький-2, Сватівський-1. А уже у першому кварталі 2019 року за оперативними даними в Україні на кір захворіло 32932 людей, зареєстровано 14 летельних випадків. В області за 3 місяці 2019 року зареєстровано 64 випадки захворювання на кір, у т. ч. 1 у Попаснянському районі. Летальних випадків не зареєстровано.

  Підняла голову і така небезпечна дитяча інфекція як поліомієліт, одним з індикаторних показників якого є показник реєстрації гострих в´ялих паралічів (ГВП). У 2018 році випадки ГВП реєструвались по всіх регіонах країни. Протягом 2018 року в Україні було виявлено 38 «гарячих» випадків ГВП. Всі ці випадки були ксифіковані як «гарячі» через те, що діти отримали менше 3-х доз поліомієлітної вакцини.

Тому Всесвітня Організація Охорони Здоров´я вважає, що Україна стоїть на порозі епідеміі дифтерії, кору, поліомієліту.

На жаль, останнім часом в Україні активізувалась кампанія проти вакцинації у засобах масової інформації. Необгрунтована критика вакцинації в пресі була викликана прагненням до роздування сенсацій з окремих випадків післявакцинальних ускладнень. Побічні ефекти властиві всім лікарським препаратам, в тому числі і вакцинам. Реакція організму на введення вакцини це природне явище і гірше коли її взагалі немає. То ж, боятися незначних реакцій не варто, ризик отримати ускладнення від щеплення набагато нижчий, ніж ризик від наслідків інфекційної хвороби у нещеплених дітей. Таким чином, важливість і необхідність вакцинації проти інфекційних хвороб не викликає сумнівів, кожен з нас повинен розуміти та усвідомлювати, що альтернативи щепленню немає.

Завідувач Порпаснянським районним лабораторним відділенням, лікар-епідеміолог Коваленко Л.А.