Прес-центр13 cічня 2018, 23:01

Незабаром на території Тошківської та Нижнєнської селищних рад знову буде газ

Ще 06 червня 2017 року, внаслідок обстрілу проросійськими бандформуваннями українських укріплень в районі Кримського, Кряківки, Новотошківського, під ворожій обстріл потрапили і були пошкоджені газопровідні системи Луганської області. І з тих пір, не дивлячись на спроби керівництва Луганської облдержадміністрації вплинути на ситуацію через Мінські домовленості та спромогтися відремонтувати пошкоджену систему, мешканці чотирьох населених пунктів: Тошківка, Нижнє, Світличне та Кримське, стали заручниками ситуації і залишились без газу.

Не гаючи часу керівництво області прийняло доленосне рішення –  будувати нову гілку газопроводу, потягнувши її з селища Мирна Долина Попаснянського району.

Домігшись дозволу на будівництво та отримавши від уряду необхідний обсяг коштів, семимильними кроками відбувалася підготовка необхідної документації, в рамках чинного законодавства шукалася підрядна організація, яка б взялася за такий складний проект. І вже у останній декаді жовтня почалися будівельні роботи. Для стабілізації ситуації у населених пунктах, які залишилися без газу, за допомогою благодійних організацій мешканцям безкоштовно видавалися конвектори, було знижено тариф на оплату електроенергії, надано додаткові пільги на придбання твердого палива.

Керівництво  області та району постійно опікувалося ходом будівельних робіт та усіляко сприяло цьому процесу.

13 січня удосконалитися, що будівельні роботи з прокладання газопровідної гілки знаходяться на завершальній стадії, на місце будівництва виїхали заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко та голова Попаснянської райдержадміністрації Сергій Шакун.

Заступник директора з будівництва підприємства ТОВ «Шахтобурение» пояснив, що з запланованих десяти з половиною кілометрів, вже побудовано вісім. Будівельники працюють кожного дня без вихідних незважаючи на погодні умови, під час укладання туб використовують сучасний метод будівництва газопроводу, випробування вже встановленої труби проводиться через кожні 100 метрів під завищеним тиском і неділі через дві, дві з половиною, якщо не буде форс-мажорних обставин, газопровід запрацює.

Ознайомившись з об’ємами вже виконаної роботи, Юрій Клименко та Сергій Шакун вирушили до Тошківки зустрітися із місцевими мешканцями. Місцева активістка Валентина розповіла посадовцям, як тошківці миряться із незручностями життя без газу, повідомила, що люди пильнують роботу підрядників та озвучила ще ряд проблем, які самотужки вирішити за рахунок маленького бюджету селищної ради неможливо. Це і ремонт спортивної зали в школі, і демонтаж розбитої прямим влученням снаряду будівлі шкільної їдальні і ще деякі поточні, менш важливі, питання. Юрій Клименко запевнив у підтримці влади та запропонував після свята «тепла», коли газ знову завітає до кожної оселі, разом визначитися із наступним проектом для втілення.