Прес-центр3 березня 2018, 14:03

Норвезька Рада у Справах Біженців: Тепла допомога для освітніх та соціальних закладів Луганщини

З початку 2018 року Норвезька рада у справах біженців (NRC) забезпечила паливом, обігрівачами та теплими речами 28 освітніх  та соціальних закладів Луганської області. Це стало  можливо завдяки Акції «Папа для України»,  яка профінансувала проектNRC з наданнядопомоги у зимовий сезон.

«Вже третій рік ми надаємо  паливні матеріали для негазифікованихосвітніх закладів  на лінії розмежування. В цьому році  за підтримки Акції ми розширили перелік навчальних установ і також вирішили підтриматисоціальні заклади, які недостатньо фінансуються та не мають коштів для придбання теплих речей та обігрівачів для своїх підопічних», - розповідає координатор програми «Непродовольча допомога»NRC Віталій Єфіменко.

В рамках цього проекту було доставлено дрова, вугілля, радіатори, ковдри  та надано грошову допомогу на придбання теплих речей  для 14 соціальних закладів Луганської області: психоневрологічні диспансери, притулок для літніх людей та інвалідів, центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів та  територіальні центри соціальних послуг. Територіальні центри соціальних послуг видаватимуть таку допомогу надзвичайно уразливим людям, які стоять у них на обліку, а заклади постійного перебування будуть використовувати радіатори та ковдри  у своїх приміщеннях та вже закуповують  одяг та взуття для  своїх підопічних, які отримають 462 особи.

«Я живу  в старенькому будинку сама, тут дуже холодно, бувало що температура у приміщенні знижувалася до 2-х градусів тепла. Зараз я хоча б можу обігріти одну кімнату», - розповідає жителька Лисичанська  87-річна Катерина Іванівна, яка отримала електрообігрівач від NRC через місцевий територіальний центр соціальних послуг.

Окрім цього, NRC доставила вугілля та дрова до 14 негазифікованих освітніх установ прифронтовихПопаснянського та Станично-Луганського районів, які відчувають нестачу паливних матеріалів. Цієї допомоги буде достатньо для повноцінного обігріву приміщень та забезпечення безперервного навчального процесу в зимовий сезон.

«З початку зими ми опалювали приміщення школи залишками дров та вугілля з минулого року, оскільки з відділу освіти нам виділили лише 20 тон вугілля, а для опалення школи протягом холодної пори року нам потрібно вдвічі більше. Ми дуже вдячні NRC та Акції Папа для Україна, які допомогли дровами та вугіллям таким закладам як наш, щоб наші учні не мерзли у класних кімнатах»,- розповідає директор Передільської школи Дьячкова Олена Василівна.

Також за фінансування Акції «Папа для України» NRC надає сезонну гуманітарну допомогу мешканцям прифронтових районів Луганської області.  Наразі триває  реєстрація соціально вразливих  родин, що проживають в негазифікованих будинках на лінії розмежування,для отримання грошової допомоги на придбання твердого палива та теплих речей у розмірі 5 600 грн. на родину. Всього таку допомогу отримає 2100 родин зі  Станично-Луганського  та Попаснянського районів. 300 родин у Станично-Луганському районі вже отримали матеріали для утеплення будинків.

Анастасія Карпілянська

Спеціаліст  відділу комунікації

Норвезької ради у справах біженців