Прес-центр2 вересня 2019, 14:09

Обережно, БОТУЛІЗМ!

За 6 місяців поточного року встановлено погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Так, станом на 01.07.2019р. зареєстровано 56 випадків захворювання (постраждало 63 особи), а за аналогічний період 2018р.було зареєстровано 46 випадків (постраждало 46 осіб).

Пам’ятайте, що на стихійних ринках, у маленьких магазинчиках, де немає хороших холодильних камер, або вони старі та брудні – у всіх цих місцях можна купити БОТУЛІЗМ.

Він продається у комплекті з в'яленою рибою, домашніми м'ясними чи грибними консерваціями, а часом, навіть, з овочами.

Ботулізм – дуже небезпечна хвороба, яка може призвести до летальних наслідків. Водночас, її у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше – овочі.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).

Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

- м'ясних та грибних консерви;

- консервів домашнього виробництва;

- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

За матеріалами керівника Попаснянського районного управління ГУ ДПСС, Олександра Ткачова та завідуючої Попаснянським районним лабораторним відділенням, лікаря-епідеміолога Людмили Коваленко