Прес-центр30 березня 2018, 17:03

Очільник району зустрівся з мешканцями міста Гірське

30 березня відбулася зустріч голови Попаснянської райдержадміністрації Сергія Шакуна із мешканцями міста Гірського. Цього разу, на відміну від попереднього, місцева влада добре анонсувала зустріч, тому зала засідань була переповнена. Всі бажаючі мали змогу у відкритому діалозі поспілкуватися із районною та місцевою владою.

Спочатку Сергій Шакун поінформував присутніх про зрушення, які відбулися у Гірському останнім часом. Насамперед він зауважив, що у 2017 році вдалося відстояти таке важливе для регіону підприємство, як ДП «Первомайськвугілля» і за три місяці поточного року майже сто осіб поповнили ряди спеціалістів на цьому підприємстві. Крім того, продовжується капітальний ремонт Гірської багатопрофільної гімназії. Не оминув він і озвучити плани на майбутнє: проведення капітального ремонту у Гірській лікарні, передача до державної власності та ремонт міського будинку культури, відкриття дитячого садку на базі Гірської школи №15.

«Гаряча» полеміка виникла між присутніми під час обговорення реформи з децентралізації. Із планами з цього приводу всіх ознайомив місцевий активіст Олександр Зинчук. Він зауважив, що ідея створення Гірської ОТГ, яка до речі документально оформлена, підтримується Луганською облдержадміністрацією і гірська громада чекає оголошення виборів. В свою чергу Сергій Вікторович зазначив, що до такого важливого питання потрібно підходити виважено і розглядати в розрізі всіх аспектів, а особливо – економічного. Адже, наприклад, утримання гімназії на місяць складає близько семисот тисяч гривень, а подібних соціальних об’єктів лише у Гірському шість. На останок він запропонував зараз, поки не оголошено виборів, працювати на покращення рівня життя громадян, а не займатися полемікою.

Також озвучувалися питання відносно непомірно великих тарифів на житлово-комунальні послуги, які, зі слів мешканців, майже не виконуються місцевим комунальним підприємством. На що було прийнято рішення на наступному тижні провести нараду із представниками влади, місцевого комунального підприємства, квартальними та активістами від мешканців багатоповерхівок і визначити подальший механізм роботи: чи це створення ОСББ, чи асоціація домів, чи створення приватної кампанії з надання таких послуг.

Окремо розглядалося питання впровадження медичної реформи. З його аспектами мешканців Гірського ознайомив головний лікар Попаснянської районної лікарні Олександр Ковальчук. Він зазначив, що після введення першого етапу реформи в дію – реорганізація первинної медичної ланки, буде реорганізовуватися друга. На питання щодо кадрового забезпечення лікарями гірських медичних закладів він пояснив, що на початку поточного року було зроблено замовлення до Першого добровільного медичного шпиталю імені Пирогова з проханням командирувати до Гірського деяких вузькопрофільних спеціалістів. Крім того, майже завершено підготовку кадрів для роботи на нещодавно придбаному приладі УЗД у Гірській лікарні.

Також громадяни зверталися з приводу проходження майбутнього опалювального сезону (всі соціальні об’єкти у 2018 році буде переведено на альтернативні види палива та створено нове комунальне підприємство з надання цієї послуги, яке підпорядковуватиметься уряду України), ремонту доріг, заміни неякісного лінолеуму у гімназії, відлову безпритульних тварин, організації додаткового вечірнього маршруту «Гірське - Попасна», ремонту бібліотек тощо.

«Все в одну мить ми не зможемо зробити, але поступово подолаємо ці негаразди, – зауважив наприкінці зустрічі голова, – Для цього, замість порожніх розмов, ми повинні співпрацювати».