Прес-центр17 липня 2018, 07:07

Особливості вступу внутрішньо переміщених осіб до закладів вищої освіти України

На календарі ― липень. Для школярів це безтурботний час канікул, для офісних працівників ― час відпусток. Проте для абітурієнтів та їхніх батьків починається відповідальний та клопіткий період ― вступ до закладу вищої освіти. Для абітурієнтів, які мешкають на непідконтрольних Уряду України територіях Донецької та Луганської областей, процес вступу дещо відрізняється від вступу на загальних підставах. З чого варто розпочати? Які документи необхідно зібрати внутрішньо переміщеному абітурієнту? Ми спробуємо розібратися в тонкощах національного законодавства та надати практичні рекомендації щодо вступу до закладів вищої освіти для мешканців непідконтрольної Уряду України території.

Щоб забезпечити доступ абітурієнтів-внутрішньо переміщених осіб (ВПО) до закладів вищої освіти, Уряд України прийняв цілу низку нормативно-правових актів. Це ― Умови прийому на навчання до закладів вищої освіти України у 2018 році (Наказ Міністерства освіти і науки України (МОН) від 13.10.2017, № 1378); Порядок прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, місцем проживання яких є територія проведенння антитерористичної операції (на період її проведенння) (Наказ МОН від 21.06.2016, № 697).

Так, розділом VIII Наказу МОН від 13.10.2017, №1378 встановлено особливі умови вступу ВПО до переміщених закладів вищої освіти та закладів, розташованих на територіях Донецької та Луганської областей. Передбачена можливість вступу як на підставі сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), так і за результатами вступних іспитів. Вступні іспити необхідно складати в уповноважених закладах вищої освіти, визначених МОН, та через освітні центри «Донбас-Україна» (повий перелік уповноважених закладів вищої освіти та центрів можна знайти за посиланням: https://mon.gov.ua/ua/zhitelyam-donbasu-ta-krimu/studentam/osvitni-centr...). Для того, щоб скористатися цими умовами, абітурієнт повинен мешкати в населених пунктах, зазначених в наступному документі: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0907-16.

Таким чином, для абітурієнтів, які мешкають на непідконтрольній Уряду України території, наявність сертифіката ЗНО чи атестата про повну загальну середню освіту не обов'язкова.

Яка процедура вступу до закладу вищої освіти для абітурієнта-ВПО без сертифіката ЗНО та атестата про повну загальну середню освіту?

1. Обрати найбільш зручний освітній центр «Донбас-Україна» з наведеного вище переліку.

2. Скласти річне оцінювання та державну підсумкову атестацію в обраному центрі. Ця процедура «замінює» атестат про повну загальну середню освіту.  Для її проходження подається заява та освітня декларація разом з будь-якими документами, що підтверджуватимуть викладену в декларації інформацію. Декларація – це документ, що містить інформацію про результати набуття повної загальної середньої освіти абітурієнтом-ВПО. Державна підсумкова атестація проходить у формі іспитів з української мови та історії України.

3. Скласти вступні іспити відповідного закладу вищої освіти (результати іспитів з української мови та історії України, що були одержані під час атестації в освітньому центрі «Донбас-Україна», можуть зараховуватися як результати вступних іспитів із цих предметів).

Абітурієнти-ВПО мають право на безкоштовне проживання в гуртожитках. Звертатися з питань проживання в гуртожитках необхідно за контактами, вказаними на сторінці: http://mtot.gov.ua/bezoplatne-prozhyvannya-abituriyentiv-z-okupovanyh-te..., а також до свого освітнього центру «Донбас-Україна» щодо допомоги у влаштуванні до гуртожитку відповідно до Наказу МОН від 21.06.2016, № 697.

Консультацію та правову допомогу щодо особливостей вступу ВПО до закладів вищої освіти, а також з інших питань щодо прав ВПО та осіб, які постраждали внаслідок конфлікту, можна отримати в центрах правової допомоги Норвезької ради у справах біженців, що знаходяться за адресами: смт Станиця Луганська, вул. Центральна, 30; м. Краматорськ, вул. Катеринича, 13; м. Сєвєродонецьк, вул. Федоренка, 10 або за телефоном «гарячої» лінії: 0 800 302 007 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Інформування, консультування та правова допомога на Facebook: https://www.facebook.com/ua.nrc.no.

Усі послуги Норвезької ради у справах біженців надаються безкоштовно.

Стаття підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. За зміст  публікації відповідальність несе виключно NRC, та вона жодною мірою не відображає офіційну точку зору Європейського Союзу.