Прес-центр17 cічня 2019, 10:01

Пам'ятка до дня Хрещення

19 січня, в день Хрещення, прийнято занурюватися в ополонку.

Коли говорять про цілющий вплив купання в ополонці, то мають на увазі, перш за все, систематичне моржування.

Якщо людина загартовується систематично (приймає контрастний душ, ходить босоніж по снігу, відвідує сауну), то і зимове купання буде для неї корисним.

Регулярні процедури тонізують судини, регулюють кров'яний тиск, покращують обмін речовин і підвищують захисні функції організму. Людина відчуває себе більш бадьорою, повної сил, до неї перестають "чіплятися" застудні захворювання.
Загартовування корисно для всієї судинної системи, не тільки для артерій, але і для вен (профілактика варикозного розширення).
Короткочасний вплив холоду викликає викид в кров біологічно активних речовин і гормонів (зокрема, гормонів радості ендорфінів і серотоніну - ось чому, вийшовши на берег, чоловік буквально літає від щастя).
Як показує практика, більшість людей, які вирішали занурюватись в ополонку - люди, які інші 364 дні на рік про моржування навіть не замислюються.
Якщо ж ви вирішили 19 січня за традицією зануритись в ополонку, то напередодні сходіть на профілактичний огляд до терапевта або сімейного лікаря. Спеціаліст оцінить поточний стан вашого здоров'я.
При наявності захворювань нервової системи, цукрового діабету, стенокардії, гіпертонії, аритмії, тромбів, проблем з серцем, легеневих захворювань, будь-яких хронічних запальних процесів, в тому числі і в репродуктивній сфері, купання в ополонці забороняється.
В останні роки нерідко можна бачити біля водохресної ополонки і майбутніх матусь, які, слідуючи новомодним віянням, також занурюються в крижану воду. Це великий ризик на будь-якому терміні, адже така стресова процедура може ускладнити перебіг вагітності, аж до ризику її переривання. Купання в ополонці їм забороняється.
Також занурення в ополонку протипоказано жінкам в період лактації.
Якщо бажання і вмовляння друзів перемогли розум то необхідно дотриматись ряд правил:
- краще купатися в спеціально обладнаних місцях. По-перше, вони пристосовані для заходу у воду і виходу з неї, а по-друге, на Водохреща там, як правило, чергують карети швидкої допомоги, і в разі необхідності медичні працівники зможуть оперативно надати допомогу.
- з собою необхідно взяти зручне взуття, махровий рушник, сухий теплий одяг, термос з теплим чаєм.
- при купанні швидко зануритися з головою, тут же вийти на берег, розтертися махровим рушником і переодягнутися в сухий теплий одяг. Рекомендується зробити кілька фізичних вправ, випити чаю або какао.
Пам'ятайте: якщо після виходу з води спостерігається почастішання серцебиття, відчувається нестача повітря (людині важко дихати), слід якомога швидше звернутися до медичного працівника. Ці ознаки можуть вказувати на розвиток серцевого нападу. Забороняється занурюватись у воду знаходячись у стадії сп’яніння.

Шановні громадяни! Будьте уважними і обережними, бережіть своє життя і здоров’я