Прес-центр22 грудня 2018, 16:12

Перспективи соціально-економічного розвитку та бюджет на 2019 рік Попаснянського району затверджено

22 грудня в залі засідань райдержадміністрації відбулося чергове засідання колегії райдержадміністрації під головуванням керівника РДА Сергія Шакуна.
На засіданні були розглянуті важливі для району питання: про Програму соціально-економічного розвитку Попаснянського району; про затвердження районного бюджету на 2019 рік; про стан виконання районної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Попаснянскьому районі на 2018 – 2021 роки.
Підсумки соціально-економічного розвитку та перспективний план на 2019 – 2021 роки представила учасникам колегії начальник відділу соціально-економічного розвитку, грошово-фінансових відносин та інвестиційної політики управління економічного розвитку та торгівлі Галина Мельниченко. Вона ознайомила із підсумками виконання показників Програми економічного і соціального розвитку Попаснянського району та озвучила основні перспективи розвитку на 2019 рік. Галина Іванівна зазначила, що протягом звітного року обсяг випуску промислової продукції в районі збільшився у порівнянні із попереднім майже у 2,5 рази і склав 1685,0 мільйонів гривень. Цього показника вдалося досягнути завдяки потужній роботі таких бюджетоутворюючих підприємств, як ДП «Первомайськвугілля», ТДВ «Попаснянський вагоноремонтний завод» та ТОВ «Попаснянський хлібокомбінат». В галузі сільського господарства питома вага тваринництва в обсязі валової продукції склала 0,117 тисяч тон, або 134,5% до показників аналогічного періоду попереднього року. Збільшилася кількість малого та середнього бізнесу: цього року в районі на 445 приватних підприємств стало більше, а реалізована ними продукція склала більше двох мільярдів гривень. Всі ці процеси дали поштовх для зростання середньомісячної заробітної плати в районі, що призвело до покращення надання соціальних послуг населенню. В обговоренні питання прийняли участь представники ТДВ «Попаснянський вагоноремонтний завод», ДП «Первомайськвугілля», КП «Попаснянський районний водоканал» та Первомайської об’єднаної податкової інспекції.
У підсумку розгляду питання було прийнято розпорядження, яким затверджено звіт про виконання соціально-економічних показників та перспективний план розвитку.
Проект основного фінансового документу району презентувала начальник управління фінансів райдержадміністрації Галина Карачевцева. Галина Василівна відзначила, що в цілому ресурс районного бюджету на 2019 рік становить 450672,559 тисяч гривень, в тому числі: доходи загального фонду складають 444667,829 тисяч гривень, доходи спеціального фонду – 6004,730 тисяч гривень, базова дотація – 32277,5 тисяч гривень, додаткова дотація на фінансування видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я – 21117,9 тисяч гривень. У наступному році проектом передбачено збільшення обсягу видатків, без урахування бюджету розвитку, на освіту, охорону здоров’я, культуру та фізичну культуру і спорт. Також, вона акцентувала увагу на тому, що з 01 січня 2019 року, при визначенні фонду оплати праці працівників бюджетних установ, у проекті бюджету враховано запровадження мінімальної заробітної плати у розмірі 4173,0 гривні та підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС до 1921,0 гривня. А також передбачено в повному обсязі видатки на виплату заробітної плати і енергоносії для бюджетних установ всіх галузей бюджетної сфери.
Після обговорення та з’ясування деяких показників бюджету учасниками колегії, було прийнято розпорядження щодо прийняття районного бюджету на 2019 рік.
Зі звітом про стан виконання районної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Попаснянському районі на 2018 – 2021 роки виступила завідувач сектору масових комунікацій Євгенія Папук. Євгенія Олександрівна поінформувала про основні завдання Програми і яким чином їх було реалізовано протягом звітного періоду. Так, більша кількість інститутів громадянського суспільства плідно співпрацювала із міжнародними гуманітарними організаціями, приймали участь у заходах з розвитку громадянського суспільства як районного, так обласного рівнів, а актив Громадської ради при райдержадміністрації протягом року плідно співпрацював з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Наприкінці свого виступу завідувач сектору повідомила, що наразі готується проект розпорядження про утворення конкурсної комісії для проведення конкурсу проектів громадських організацій з метою можливості надання фінансової підтримки для впровадження цих проектів на території району. Члени колегії підтримали таку пропозицію за умови збільшення фінансування у разі успішного проходження першого конкурсу.