Прес-центр16 грудня 2019, 16:12

Попаснянський міськрайонний відділ ДСНС інформує: Добровільна пожежна охорона – створення та функціонування

Добровільна пожежна охорона – це громадське об'єднання, засноване фізичними особами та/або юридичними особами приватного та/або публічного права, основною статутною метою (ціллю) якого є участь у проведенні заходів із запобігання виникненню пожеж, організації їх гасіння, а також попередженню і ліквідації інших надзвичайних ситуацій на волонтерських засадах.
Добровільна пожежна охорона створюється:
1) у населених пунктах та на територіях спроможних територіальних громад з чисельністю населення до 25 тисяч - добровільні пожежні дружини;
2) у населених пунктах та на територіях спроможних територіальних громад з чисельністю населення від 25 до 100 тисяч - добровільні пожежні команди.
Добровільна пожежна охорона утворюється незалежно від наявності підрозділів державної, відомчої чи місцевої пожежної охорони.
Порядок взаємодії між державними пожежно-рятувальними підрозділами центрального органу виконавчої влади до повноважень якого віднесені питання цивільного захисту та добровільною пожежною охороною визначається статтею 9 цього Закону.
З метою допомоги у вихованні в учнівської молоді почуття відповідальності за збереження життя та здоров'я людей, матеріальних цінностей від пожеж та інших надзвичайних ситуацій, надання практичної допомоги державним та громадським організаціям у пропаганді попередження надзвичайних ситуацій, особливо дотримання правил пожежної безпеки і пожежно-профілактичних заходів серед дітей, вшанування традицій та історії пожежно-рятувальної справи у загальноосвітніх навчальних закладах (ліцеях, школах, коледжах) створюються дружини юних пожежних.
Суб'єкти господарювання можуть створювати добровільні пожежно-рятувальні підрозділи з числа своїх працівників.
Порядок забезпечення діяльності добровільних пожежно-рятувальних підрозділів, права та обов'язки осіб, які є їх членами, визначаються положенням про добровільний пожежно-рятувальний підрозділ, що затверджується керівником суб'єкта господарювання, що їх утворив, за погодженням з територіальним органом центрального органу виконавчої влади до повноважень якого віднесені питання цивільного захисту.
Суб'єкти господарювання можуть укладати договори на аварійно-рятувальне обслуговування своїх об'єктів з добровільними пожежними командами (дружинами), якщо вони атестовані в установленому порядку як аварійно-рятувальна служба.
Добровільна пожежна охорона є незалежною недержавною громадською організацією, що будує свою роботу на основі єдності інтересів і прагнень членів добровільної пожежної охорони для спільної реалізації та досягнення статутної мети (цілі), своїх прав та свобод і не має на меті одержання прибутку.