Прес-центр17 липня 2020, 14:07

Попаснянський МРВ ГУ ДСНС України в Луганській області інформує

Гасіння пожежі у полі вимагає значних матеріальних засобів і людських ресурсів. Вогонь на відкритій території у безвітряну погоду може розповсюджуватися зі швидкістю 1 м/с, а у вітряну – до 10 м/с; водночас висота полум'я тут часто сягає 2 м.
Людська необачність та легковажність, а тим більше неготовність до жнив, несправність збиральної техніки можуть за лічені хвилини перетворити хлібну ниву на чорне згарище. Проблема гарантування пожежної безпеки залишається актуальною, а в літній жаркий період вона набуває особливої гостроти. Велике занепокоєння викликає організація протипожежного захисту місць збирання, переробки та зберігання врожаю. Нехтування вимогами пожежної безпеки, порушення протипожежного режиму, експлуатація несправної зернозбиральної техніки, несправні іскрогасники, нерідко призводять до виникнення пожеж в місцях збирання врожаю.
Щоб не допустити пожеж на сільгосппідприємствах, Попаснянський МРВ  ГУ ДСНС України в Луганській області нагадує основні заходи пожежної безпеки:
- перед дозріванням колосові (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових і торфових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів і залізниць мають бути обкошені (з прибиранням скошеного) та оборані смугою не менше 4 м завширшки;
- у період воскової стиглості збіжжя, перед косовицею, хлібні масиви слід розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками потрібно виконати прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб із прокосів слід негайно прибирати. Посередині прокосів проорюється смуга не менше 4 м - завширшки;
- тимчасові польові стани слід розташовувати на відстані не ближче 100 м від хлібних масивів, токів, скирт тощо. Майданчики польових станів та зернотоків оборюються смугою не менше 4 м завширшки.
Кожен хлібний масив площею понад 25 га, з якого збирається врожай, слід забезпечити трактором із плугом на випадок пожежі;
- у разі використання групового методу збирання зерна до складу збирально-транспортних загонів потрібно включати спеціалізовані автомобілі з насосами (авто гноївкорозкидачі, водо роздавачі і інші), пристосовані до гасіння пожеж зернових.
- стоянки туристів, пасіки допускається розміщувати на відстані не ближче 100 м від хлібних масивів. Полювання на хлібних масивах і поблизу них забороняється.
Звертаємося до керівників, робітників сільгосппідприємств та громадян з застереженням. За умов сухої спекотної погоди значно зростає ризик виникнення пожеж, що вимагає від кожного підвищеної уваги при поводженні з вогнем та неухильному виконанні правил пожежної безпеки.
Будьте обережні і зберігайте національне багатство України!