Прес-центр5 травня 2018, 08:05

Правила електробезпеки під час літніх канікул

В Україні щорічно від ураження електричним струмом гине багато людей серед яких є діти.
За статистикою саме в період канікул збільшується кількість нещасних випадків з учнями шкіл, оскільки діти залишаються без уваги дорослих та більше належать самі собі.
Під час канікул у дітей буде багато вільного часу, отже, вони частіше гратимуть на вулиці.
Школярі особливо в молодшому віці, дуже цікаві в своєму пізнанні навколишнього світу, вони досить часто сунуть пальці в розетки, хапають оголені дроти, влізають на опори ліній електропередачі і тому подібне.
Тож, щоб уберегти дітей від небезпеки та не поповнити сумну статистику випадків ураження електрострумом, слід пам’ятати декілька простих правил безпеки:
1. Забороняється облаштовувати ігрові і спортивні майданчики, зводити будь-які споруди під повітряними лініями електропередач та повітряними вводами до будинків;
2. Забороняється заходити на територію і в приміщення трансформаторних підстанцій;
3. Забороняється відчиняйте двері огородження електроустановок і проникати за огорожі та бар’єри. Це може призвести до сумних наслідків;
4. Забороняється влазити на опори ліній електропередачі. Небезпечно для життя проникати в підвали або в трансформаторні підстанції, де знаходяться електричні проводи;
5. Забороняється гратися в охоронних зонах ліній електропередач та поблизу інших електроустановок, запускати поблизу повітряних ліній електропередач спортивні моделі літальних апаратів та повітряних зміїв;
6. Забороняється накидати на проводи різноманітні сторонні предмети;
7. Забороняється розпалювати під проводами вогнища;
8. Забороняється наближайтесь до обірваного проводу ближче, ніж на 8 метрів, а тим більше його торкатись – дотик до нього небезпечний для життя;
9. Забороняється рибалити і відпочивати в охоронній зоні ліній електропередач;
10. Смертельно небезпечно перебувати біля повітряних і кабельних ліній електропередач під час грози.

Наслідки від ураження електричним струмом.
При ураженні електричним струмом у дитини можуть з’явитися головний біль, судоми, параліч, втрата свідомості, збудження, втрата слуху і зору, різке підвищення артеріального тиску. Дія струму може викликати зупинку дихання (асфіксію) або зупинку серця, що призведе до смерті. Навіть якщо в результаті дії електричного струму потерпілий не помер відразу, з часом у нього може розвиватися набряк головного мозку, порушення в роботі печінки і нирок, що також може привести до серйозних наслідків (аж до смерті дитини).
При ураженні електричним струмом для надання першої допомоги потерпілого потрібно звільнити від дії струму (наприклад, якщо дитина тримається за оголені дроти, то потрібно руку потерпілого відірвати від них).
При цьому обов’язково потрібно дотримуватися запобіжних заходів, щоб самому не бути ураженим струмом: 
а) по можливості відключити джерело струму;
б) якщо потерпілий лежить під обірваним дротом (наприклад, на вулиці), предметом, що не проводить струм (наприклад, сухий палицею), відкинути провід (при цьому потрібно стояти на сухому місці, а якщо навколо вода або мокра бруд, підкласти під ноги якийсь предмет, який не пропускає струм (знову ж таки - суху дошку).
Після звільнення потерпілого від джерела електричного струму, його потрібно укласти і звільнити від тісного одягу. Якщо у нього відсутнє дихання і пульс на магістральних судинах (сонна або стегнова артерії), слід терміново починати проведення первинних реанімаційних заходів (непрямий масаж серця, штучне дихання). На опіки слід накласти стерильну пов’язку. Постраждалого слід терміново доставити в лікарню.
Шановні дорослі, якомога докладніше роз’яснюйте дітям правила поведінки поблизу ліній електропередачі та інших енергооб’єктів та про наслідки ураження електричним струмом, вимагайте їх неухильного дотримання та заохочуйте власним прикладом.
Будьте обережними та відповідальними! Бережіть здоров’я і життя – власні – та ваших дітей!

Сватівське відділення інспекції Держенергонагляду у Луганській області