Прес-центр26 жовтня 2019, 20:10

Проведено обласний тренінг з питань доступу до публічної інформації

24 та 25 жовтня Сєвєродонецькою громадською спілкою «Громадський інститут регіональних проблем» проводився тренінг щодо поліпшення інформаційної підтримки та навчання відповідальних осіб органів місцевого самоврядування та райдержадміністрацій з питань доступу до публічної інформації.

Приводом для організації тренінгу стало проведення спілкою громадської експертизи стану оприлюднення публічної інформації та відкритих даних про місцеві послуги, комунальне майно та діяльність комунальних підприємств області та районів. 

Від Попаснянського району участь у тренінгу взяли завідувач сектору масових комунікацій апарату райдержадміністрації Євгенія Шевченко та начальник загального відділу виконавчого комітету Попаснянської міської ради Вікторія Степанова. Також до участі у заході долучилися, окрім посадовців з інших районів і міст Луганської області, громадські діячі та Регіональний координатор по взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександр Дубінін.

Учасників тренінгу познайомили із трискладовим тестом, який застосовується в ході підготовки відповіді на публічні запити, пояснили на прикладах різницю між такими поняттями, як «інформація», «публічна інформація», «відкриті дані». Крім того, тренерами було акцентовано увагу присутніх на реєстрі публічної інформації, яка підлягає обов’язковому оприлюдненню, та запропоновано алгоритм організації роботи з питань доступу до публічної інформації та роботи на «Порталі відкритих даних». Окремо Миколою Шуліко – організатором заходу – було докладно роз’яснено, яким чином створювати набори даних та як їх формувати. В свою чергу координатор по взаємодії з громадськістю Олександр Дубінін ознайомив присутніх із відповідальністю посадовців за несвоєчасно надану або не надану відповідь на публічний запит та не розміщення на порталі data.gov.ua даних, які є обов’язковими для оприлюднення.

Останнім інформаційним блоком тренінгу став розгляд питання «Надання публічної інформації комунальними підприємствами» та презентація експертизи оприлюднення відкритих та публічних даних у восьми містах та районах Луганською області.