Прес-центр6 лютого 2018, 17:02

Районна протиракова комісія напрацювала заходи на 2018 рік щодо скринінгу онкозахворювань

Щорічно, 04 лютого, починаючи з 2005 року, світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями, який організовується Міжнародним протираковим союзом. Цей День покликаний привернути увагу громадськості до профілактики раку, своєчасність виявлення, якість лікування з метою зниження  кількості випадків передчасної смерті від раку до мінімуму і підвищення якості життя для онкологічних пацієнтів. Беручи до уваги ситуацію щодо онкозахворювань, яка склалася останнім часом не лише на території Луганської області, на Попаснянщині було створено районну протиракову комісію, до складу якої увійшли як представники медичних закладів, так і представники Попаснянської райдержадміністрації, Попаснянської районної ради та соціальних служб.

Для розробки спільних заходів на 2018 рік, 06 лютого відбулося перше в цьому році засідання районної протиракової комісії. Основні питання засідання були присвячені проведенню скринінгу, профілактики та ранньої діагностики онкологічних захворювань.  

Із показниками щодо онкозахворюваності в районі протягом 2017 року виступила член комісії, лікар-онколог Тамара Шпакова. Вона зазначила, що протягом підзвітного року відсоток захворюваності на рак дещо знизився завдяки ранній діагностиці та наданню відповідної допомоги, але все одно залишає бажати кращого. Також вона детально поінформувала про види онкозахворювань, які переважають в районі, категорії громадян, серед яких найбільший відсоток захворюваності та розповіла про роботу районного медичного закладу в цьому напрямку. 

Завідуючий поліклініки Комунального закладу «Попаснянська районна лікарня» Валерій Бистрік, підсумовуючи доповідь лікаря-онколога, зазначив, що, завдяки обов’язковим профілактичним медоглядам, показник виявлення ракових захворювань третьої та четвертої стадії значно знизився серед працюючого населення, так само, як і дорічна летальність пацієнтів із таким діагнозом. Але наголосив, що потрібно розробити спільні заходи для попередження ракових захворювань. Для цього він запропонував на первинних ланках проводити більш детальний медичний огляд, особливо серед «неорганізованого» населення – безробітні, пенсіонери, та запровадити постійне інформування жителів району про наслідки недбалого ставлення до свого здоров’я.

Підбиваючи підсумки засідання, головний лікар центральної районної лікарні Олександр Ковальчук наголосив на необхідності постійної співпраці органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, представників всіх соціальних служб району, освітніх закладів та медичних працівників з цього питання. Тим більш, що протягом 2017 року для нормального функціонування районної лікарні було придбано сучасне оснащення: цифровий флюорограф та рентген-апарат, бронхоскоп, цистоскоп, імуноферментний аналізатор, а незабором у районному патолого-анатомічному відділенні працюватиме лікар-гістолог. Все це сприятиме виявленню онкохвороб на ранніх стадіях, що дасть можливість покращити результати лікування та зберегти не одне життя.