Прес-центр20 березня 2020, 14:03

Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків СОVID-19

Поширення випадків нової коронавірусної інфекції (СОVID-19) в країнах Європейського союзу та країнах, що ділять спільний державний кордон з Україною, потребують підвищення рівня обізнаності, посилення та проведення додаткових профілактичних заходів в закладах громадського харчування та продовольчої торгівлі на всій території країни.
Загальна інформація про захворювання
Коронавірусна інфекційна хвороба СОVID-19 була вперше виявлена в місті Ухань провінції Хубей Китайської народної республіки в грудні 2019 року.
У світі зареєстровано 156400 випадків захворювання СОVID-19, з них 73968 (47,3%) осіб одужали. За межами Китаю зафіксовано 75405 випадків у 134 країнах/територіях/регіонах.
Вірус передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті.
Основні профілактичні індивідуальні заходи
До основних індивідуальних профілактичних заходів належать:
- гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
- гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;
- утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань - кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);
- утримання від дотиків обличчя руками;
- у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідувань місць скупчень людей;
- використання медичної маски за наявності респіраторних симптомів, перерахованих вище, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.
Використовуйте маску правильно:
- вона має покривати ніс і рот;
- вона має щільно прилягати, без відступів по краях;
- заміняйте маску, щойно вона стала вологою;
- не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком;
- заміняйте маску кожні три години;
- не використовуйте маску повторно.
Правила обробки рук
Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком.
Миття рук з милом:
- тривалість процедури – 20-40 с;
- вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи
гарячою;
- обов’язкова процедура, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук;
Обробка рук спиртовмісним антисептиком:
- спиртовмісний антисептик для рук – розчин із вмістом спирту 60¬-80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад настій ромашки або розчини із 40% вмістом спирту, не є такими);
- антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (в середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24-27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню);
- тривалість обробки – близько 30 с;
- особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду);
- обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із (потенційно) забрудненими об’єктами;
- у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри;
- контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину).
Попереджувальні заходи з організації роботи
Необхідно:
- провести роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
- висвітлити інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками;
- не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян;
- забезпечити та контролювати постійну наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів;
- забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (313) для кожного працівника з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил;
- забезпечити можливість використання спиртовмісних антисептиків для відвідувачів;
- оновити контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу при виникненні інфекційних хвороб та використовувати її в роботі, поширити серед працівників.
Дезінфекція, прибирання
Необхідно:
- забезпечити вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів та провітрювання не рідше, ніж кожні З години та після закінчення зміни;
- проводити обробку поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції;
- забезпечити окреме місце для збору використаних персоналом засобів індивідуального захисту, в пластикові пакети, що закриваються.
Використання дезінфікуючих засобів
При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, зареєстровані відповідно до законодавства, та які мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні).
Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики, зареєстровані відповідно до чинного законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію:
- антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);
- препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек. до 2 хв.) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо
- деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування).
Критерії розподілу об’єктів дезінфекції за ступенем ризику інфікування та режимами дезінфекції:
- високий ступінь ризику – шкіра рук персоналу – спосіб дезінфекції: миття рук з милом або спиртовмісним антисептиком;
- середній ступінь ризику - поверхні робочих столів, обладнання тощо, поверхні, що контактують з відвіду¬вачами (столи, стільці, вітрини тощо) – спосіб дезінфекції: протирання, зрошення;
- низький ступінь ризику – підлога, стіни, меблі тощо - спосіб дезінфекції: протирання, зрошення.
Для отримання актуальної інформації, рекомендацій щодо планування та організації роботи та донесення її до працівників, користуйтесь надійними джерелами:

Розділ веб-сторінки Всесвітньої організації охорони здоров’я, присвячений новому коронавірусу: https://www.who.int/ru/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advic...

Веб-сторінки МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»:
https://moz.gov.ua
https://phc.org.ua
Сторінки у мережі Фейсбук:
https://www.facebook.com/phc.org.ua/
https://www.facebook.com/moz.ukr