Прес-центр14 cічня 2021, 09:01

Роман Власенко взяв участь у онлайн-обговоренні закону про ВЦА

13 січня Восток SOS організував онлайн-обговорення закону «Про військово-цивільні адміністрації». Його ухвалили 03 лютого 2015 року, тобто 6 років тому. Учасники зустрічі дискутували про те, наскільки ефективними є військово-цивільні адміністрації (ВЦА) та яких змін потребує закон, що регулює їхню діяльність.
Обговоренню передували дві моніторингові місії, в яких брали участь представники Восток SOS.
За інформацією представників Восток SOS було проведено близько 30 інтерв’ю з представниками місцевих та обласних військово-цивільних адміністрацій (ВЦА), а також з місцевими політиками, активістами і жителями. На їх основі моніторингова місія зробила висновки та підготувала рекомендації стосовно реформування інституту ВЦА (https://vostok-sos.org/konflikt-ne-zamorozhenij-visnovki.../).
Зараз команда Восток SOS працює над ще одним звітом стосовно роботи ВЦА, який буде опубліковано згодом на їхніх сторінках.
Участь у дискусії взяли Костянтин Рєуцький, виконавчий директор БФ «Восток SOS», Євген Васильєв, координатор моніторингового напрямку БФ «Восток SOS», Роман Власенко, голова Попаснянської райдержадміністрації, Андреас Умланд, експерт Українського інституту майбутнього, Григорій Фролов, віцепрезидент Фонду «Вільна Росія», Олександр Солонтай, експерт з політики місцевого розвитку.
Учасники заходу обговорювали «За» і «Проти» роботи ВЦА, основні проблеми її функціонування, необхідність введення змін тощо.
Голова Попаснянської райдержадміністрації Роман Власенко зазначив, зокрема, що суттєвих проблем в діяльності ВЦА він не вбачає: «Щодо повноважень ВЦА, я не бачу якихось проблем з точки зору їхньої діяльності. З точки зору громадянського суспільства, я розумію, що можуть виникати питання стосовно прозорості і публічності роботи. По цим питанням дійсно дуже багато залежить від персоналії керівника ВЦА. Крім того, наскільки я пам’ятаю, законом у нас передбачений парламентський контроль за ВЦА», – зауважив він.
Під час дискусії деякі учасники онлайн-обговорення зазначали, що вже створений та працюючий інститут ВЦА міг би стати корисним під час «перехідного періоду», дехто висловлював точку зору щодо помилковості створення ВЦА від початку.
Разом з тим виконавчий директор та співзасновник Восток SOS Костянтин Рєуцький, зазначив, що вважати військово-цивільні адміністрації абсолютно непотрібною інституцією не варто, але законодавство, котре регулює їхню діяльність, потребує серйозних змін.
Захід був проведений БО БФ «Восток SOS» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проведення цього дослідження стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).
Дискусію можна переглянути за посиланням: https://www.facebook.com/watch/?v=168062691764662
За матеріалами БО БФ «Восток SOS»