Прес-центр2 листопада 2017, 14:11

Розчищення трас повітряних ліній – підвищення надійності електропостачання

Дерева і чагарники, які зростають у безпосередній близькості до проводів повітряних ліній, можуть стати причиною розповсюдження лісових пожеж від коротких замикань, до технологічних порушень у роботі електроенергетичних об’єктів, і, як наслідок, до знеструмлення населених пунктів або окремих осель. Основна причина технологічних порушень в роботі електрообладнання розподільних мереж є падіння дерев із лісового масиву на проводи та опори.

Розчищення трас повітряних ліній – один із найбільш ефективних заходів з профілактики технологічних порушень, пов’язаних із припиненням електропостачання, особливо напередодні найвідповідальнішого у роботі енергетиків осінньо-зимового періоду.

Розчищення трас повітряних ліній - важлива профілактична робота енергетиків, яка в довгостроковій перспективі суттєво підвищує надійність електропостачання, а також зменшує кількість аварійних відключень та порушень в роботі електромереж , які через погодні умови завдають впалі на дроти дерева або заплутані в проводах гілки зелених насаджень.

Проведення такої роботи має систематичний характер – взимку вона виконується на тих ділянках, де влітку розчищення ускладнене або неможливе, - на заболочених територіях, ділянках, що підтоплюються, земельних ділянках населення, що відведено під городи.

Слід зазначити, що «Правилами охорони електричних мереж», затвердженими Кабінетом Міністрів України 4 березня 1997 року № 209, встановлено охоронні зони повітряних ліній електропередачі уздовж ліній у вигляді земельних ділянок і повітряного простору, обмеженого вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів на відстань для повітряних ліній напругою до 1 кВ – 2 метри, 6-10 кВ – 10 метрів, 35 кВ – 15 метрів, 110 кВ – 20 метрів.

Згідно із п. 5.5 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 10 квітня 2006 року № 105 на виконання Закону України «Про благоустрій населених пунктів», відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є їх власники та землекористувачі.

Окрім цього, у пункті 5.5 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» вказано, що відповідні роботи повинні виконуватися: на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності – балансоутримувачами цих об’єктів; на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установами, організаціями, підприємствами; на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво – забудовниками чи власниками цих територій; на безгоспних територіях, пустирях – органами місцевого самоврядування; на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власниками або користувачами.

Отже, організовувати й контролювати роботи з належного утримання дерев (і не лише тих, які висаджені в охоронних зонах ліній електропередачі) мають їх власники. Енергетики повинні лише виконувати заявки власників зелених насаджень на відключення ліній на період робіт, видавати приписи щодо неналежного утримання зелених насаджень в охоронних зонах повітряних ліній і відключати споживачів, які ці приписи не виконують. Дана процедура регламентована вищевказаними «Правилами охорони електричних мереж» (пункт 23).

Обрізування гілок на власних присадибних ділянках та на подвір’ях мешканців – обов’язок самих господарів. Вона має відбуватися організовано, у чітко визначені енергопостачальною компанією терміни. Для організації роботи з розчищення трас електроліній у всіх районах електромереж розробляються відповідні графіки, які оприлюднюються через районні газети, доводяться до сільських голів та споживачів.

Для кожної ділянки електромереж (населеного пункту) визначається час вимкнення. На той момент організовується допуск людей в охоронну зону електроліній 0,4 кіловольт, які розміщені на території підприємств, установ, організацій, господарських дворів та фермерських господарств. Це робиться для того, щоб власники усіх без винятку насаджень могли провести чистку трас електроліній на своїх обійстях без загрози для свого здоров’я та життя.

Отримавши дозвіл від філії (РЕМ), самі господарі мають проводити обрізування дерев та кущів згідно з графіком енергопідприємства, який публікується у районних газетах та доводиться до відома сільрад.

Виробничі бригади районів електричних мереж обрізують насадження тільки біля будинків і присадибних ділянок інвалідів, одиноких перестарілих та пенсіонерів, а також поблизу електроліній напругою 10 кіловольт і вище. В усіх інших випадках мешканці господарюють на своїх територіях самостійно.

Збільшення оперативності й ефективності роботи з розчищення трас повітряних ліній в остаточному підсумку дозволить підвищити надійність роботи обладнання, попередити можливе виникнення технологічних порушень, а також забезпечити безперебійне електропостачання споживачів, за що вони будуть дуже вдячні енергетикам, особливо взимку.

Сватівське відділення інспекції Держенергонагляду у Луганській області