Прес-центр5 квітня 2018, 19:04

Розширена урядова нарада у Вінниці. Юрій Гарбуз очолив делегацію з Луганщини

Сьогодні, 5 квітня, у Вінниці голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз бере участь у розширеній урядовій нараді «Децентралізація та регіональний розвиток» під головуванням Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Розширена урядова нарада об’єднала представників Уряду, іноземних експертів та посадовців, очільників регіонів, голів міськрад і ОТГ.

На порядку денному розглядалися питання, що стосуються подальшого розвитку України, зокрема у рамках загальнодержавної реформи з децентралізації.

У вітальному слові Президент України Петро Порошенко наголосив: «Органи місцевого самоврядування мають зосередити зусилля на покращенні життєвого середовища для всіх громадян України – надання високоякісних, публічних послуг в економічному, соціальному і культурному розвитку територіальних громад. Кожна відремонтована лікарня, кожний збудований дитячий садок, кожен прокладений автошлях є вкладом в розвиток країни, елементом забезпечення загальнонаціональних інтересів і кроком до покращення іміджу на міжнародній арені».

Глава Уряду підкреслив, що доходи місцевих бюджетів зросли на понад 100 млрд грн, завдяки децентралізації. Окрім того, держава, в якості підтримки регіонів, направляє на місця за різними програмами понад 30 млрд грн. Але, оскільки ключовим завданням є розвиток економіки, то потрібно говорити про те, як примножити ці доходи. «З 100 млрд грн треба зробити 200 млрд грн і направити цей ресурс на створення нових робочих місць, підвищення стандартів життя громадян. І тут важливе значення мають і зарплата, і пенсія, в яку прийшли поліклініку і в яку школу чи садок пішли наші діти. Це наше завдання», – сказав Володимир Гройсман.

Невдовзі у рамках засідання розпочалась робота панельних дискусій «Український досвід децентралізації: здобутки та завдання на перспективу», «Економічне зростання регіонів: пріоритет нинішнього етапу децентралізації», «Сталий розвиток дієвих громад і адміністративних послуг», «Децентралізація у сфері освіти, реалізація проекту «Нова українська школа» та розвиток профтехосвіти», а також «Децентралізація у сфері охорони здоров’я».

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко зазначив, що реформа децентралізації і державна політика, що впроваджується у її рамках, має одну мету – розвиток людського потенціалу. Тому необхідно сконцентрувати увагу лідерів обласних рад, голів ОДА, міських голів і ОТГ на двох важливих показниках, за якими буде оцінюватись кожен регіон. Перший — індекс регіонального людського розвитку, який є важливим і базується на основних складових, як здоров’я та довголіття, доступність освіти, гідний рівень життя. Це саме той індекс, який допоможе втримати людей і залучити додатковий ресурс. І другий — індекс конкурентоспроможності регіонів, який визначає здатність регіону створювати привабливе середовище для розвитку бізнесу та інвестицій.

До складу делегації Луганщини на чолі з Юрієм Гарбузом увійшли заступник голови облдержадміністрації Сергій Філь, голова Сєвєродонецької міськради Валентин Казаков, голова Білокуракинської ОТГ Сергій Сірик, голова Білокуракинської райдержадміністрації Сергій Іванюченко.