Прес-центр8 листопада 2018, 16:11

Розвиток інституту сімейних лікарів - запорука розвитку всієї медичної системи України

Сьогодні, 08 листопада, голова Попаснянської райдержадміністрації Сергій Шакун провів нараду з питань розвитку інституту сімейних лікарів в Попаснянському районі. Адже саме розвиток цього напрямку є запорукою розвитку всієї медичної системи України.

На нараду були запрошені начальник відділу охорони здоров’я Наталія Коцарська зі спеціалістами відділу та завідувач поліклінічного відділення Комунальної установи «Попаснянська центральна районна лікарня» Валерій Бистрік.

Відповідно до плану наради присутні розглянули чотири питання: підписання декларацій Комунальним некомерційним підприємством «Попаснянський центр первинної медико-санітарної допомоги» з населенням району, виконання районної програми «Доступні ліки», виконання планів з інсулінотерапії і пільгове лікування учасників АТО-ООС.

Начальник відділу охорони здоров’я пані Наталія поінформувала голову щодо стану підписання декларацій. Так, станом на 05 листопада в Попаснянському районі медичною реформою охоплено лише 24 тисячі населення з майже 70 тисяч. Найактивніше декларації укладалися в місті Попасна – дев’ять тисяч громадян підписали декларації. Найгірше – у селі Троїцьке: лише 282 особи уклали декларації з лікарем місцевої амбулаторії.

Районна програма «Доступні ліки» в цьому році була повністю профінансована і рецепти на отримання безкоштовних ліків отримало двадцять три з половиною тисячі мешканців району. Найбільшу кількість рецептів на отримання ліків по цій програмі було виписано Попаснянською амбулаторією №1. В основному це були ліки для хворих на ішемічну хворобу серця, бронхіальну астму, гіпертонічну хворобу та цукровий діабет ІІ типу. З листопада поточного року, щоб в повній мірі охопити населення району, особливо сільське, для належного виконання цієї програми всі аптеки отримали додаткові кошти.

Валерій Бистрік відзвітував, що за період з січня по жовтень поточного року всі хворі на цукровий діабет безкоштовно забезпечувалися інсуліном і до кінця року фінансування цієї статі витрат продовжиться. Крім того, на пільговій основі хворим на лікування було надано майже тридцять сім тисяч гривень. Найбільшу кількість витрат потребували хворі на епілепсію і онкологічні захворювання. Також він зазначив, що на 2019 рік вже планується збільшити витрати на пільгове лікування учасників АТО-ООС. Зараз їх лікування в стаціонарі фінансується в межах відповідного фонду.