Прес-центр7 квітня 2020, 11:04

Що таке обсервація?

Обсервація – це комплекс заходів, розроблених урядом заради попередження поширення інфекційного захворювання. Цей комплекс включає в себе безпосередньо ізоляцію громадян та постійне медичне спостереження за станом їх здоров’я протягом інкубаційного періоду. Для коронавірусу він становить 14 діб.

Обсервація є примусовим заходом держави стосовно окремої категорії осіб, а саме: повернених туристів з-за кордону, жителів окупованого Донбасу та Криму, які в’їзджають на підконтрольну Україні територію тощо. Винятки стосуються водіїв та обслуговуючого персоналу вантажного транспорту, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою особою.

Невиконання умов обсервації має юридичні наслідки для її порушників. Найсуворіші передбачені  статтею 325 Кримінального кодексу України. Якщо порушення правил обсервації спричиняє поширення захворювання, то винні каратимуться штрафом від 17 до 51 тис. грн. або й позбавленням волі на строк до 3 років, у випадку настання загибелі людей або інших тяжких наслідків – санкція ще жорсткіша.