Прес-центр14 вересня 2020, 16:09

Що таке патронат і як стати патронатним вихователем?

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року № 148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною» в Україні запроваджено нову форму тимчасового догляду і виховання дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах.

Для України це нова форма виховання, проте в розвинутих країнах світу завдяки даній формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків. 

Що ж таке патронатна сім’я і як стати патронатним вихователем?

Патронатна сім’я – це тимчасова сім’я для дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах. Завдання патронатної родини полягає у тому, аби мінімізувати травматизацію дитини, коли її забирають від батьків. Саме завдяки даній формі влаштування діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, не потрапляють в інтернатні заклади, а перебувають в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться та забезпечать належний догляд і реабілітацію.

Оптимальний строк перебування дитини в такій сім’ї становить до трьох місяців, іноді – до 6-ти місяців.

Патронатним вихователем можуть бути громадяни України віком у середньому від 35 до 60 років, які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі,  мають позитивний досвід виховання власних дітей, забезпечені житлом, не судимі, їхній стан здоров’я дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей. Такі родини проходять за тренінговою програмою підготовку, отримуються відповідну довідку і рекомендації та стаються сім'єю-кандидатом у патронатні вихователі.

Патронатній сім’ї з державного бюджету виплачується соціальна допомога на утримання дитини, яка становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць. Для дітей з особливими потребами соціальна допомога складає 3,5 прожиткового мінімуму на місяць.

Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною складається в розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

У разі коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з особливими потребами, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина та одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків.

Патронатний вихователь доглядає дитину належним чином, виховує, піклується про її моральний і фізичний стан. Також він мусить створити належні умови для проживання, навчання, фізичного та духовного розвитку дитини відповідно до її віку, потреб та індивідуальних особливостей.

Шановні мешканці Попаснянського району, якщо Ви маєте сили та бажання долучитися до даної форми виховання та вирішили стати патронатним вихователем, для отримання детальної інформації Ви можете звернутися в службу у справах дітей Попаснянської райдержадміністрації за адресою: місто Попасна, площа Миру, 2, кабінет 103 або за телефоном +38 (06474) 3-36-20.