Прес-центр7 серпня 2017, 17:08

СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ ПРОДУКТАМИ ХАРЧУВАННЯ - ПОТЕНЦІЙНА НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ

Проблема стихійної торгівлі існує у всіх містах та районах України.  Ні в одній з європейських країн  не побачимо вуличних продавців харчовими продуктами на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях.

Питання несанкціонованої торгівлі на території району залишається актуальним вже не один рік. З настанням весняно-літнього періоду неодмінно з’являються місця стихійної торгівлі продуктами харчування на тротуарах вулиць міста. Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам., люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші і свіжіші, від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету.

Неорганізовану торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Адже продукти, які безконтрольно реалізуються не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином, не мають документів, які свідчать про безпеку та якість. А самі продавці не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають особових медичних книжок, не завжди дотримуються правил особистої гігієни (торгують із брудними руками, бо помити їх ніде), не мають санітарного одягу.

Особливо небезпечно купувати на стихійних ринках молоко та молочні продукти, м’ясо і м’ясні продукти, рибу,  адже вони можуть бути від тварин, хворих на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз чи інші небезпечні хвороби. Хоча багато українців прагнуть купувати молоко не в магазинах, а на ринках, щоб без усякої хімії, як кажуть, прямо з-під корови. Деякі настільки йому довіряють, що вживають в сирому вигляді, без кип'ятіння. Але, як показує практика, далеко не все хазяйське молоко якісне. Часто продавці запевняють, що корова у них здорова і дає дуже добре молоко. Але ж це ніким не доведено…

Звертаємо увагу, що такі продукти як молоко, масло, сметана, риба, м’ясо, фарш, ковбаси, сир мають реалізовуватись лише з холодильника! Якщо ви купуєте такі продукти без дотримання належних температурних умов, то наражаєте себе та своїх рідних на небезпеку.

Перед тим як щось купувати на стихійному ринку, потрібно добре подумати, чи варто економити декілька гривень на продукції невідомого походження. А занадто ощадливим покупцям варто пам'ятати, що купівля продуктів з землі — великий ризик!

Нажаль, покупці не замислюються про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як транспортувались. Не лякає наших людей і бруд, що летить на продукти з вулиці, від машин та з-під ніг перехожих. При цьому кожен повинен розуміти, що винним у своїй хворобі буде лише той, хто придбав небезпечні продукти на стихійних ринках, спокусившись на ціну чи привабливий вигляд товару.

Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною. Якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення.

Бережіть своє здоров'я!