Прес-центр21 червня 2017, 21:06

Стихійна торгівля – реальна небезпека для життя і здоров’я.

Із початком літа стихійна торгівля у невстановлених місцях стає серйозною проблемою. Громадяни, купуючи продукти харчування, не можуть бути впевнені у їхній якості. Особливо це стосується м’ясної, кисло-молочної продукції, риби. Власник, виставляючи в найкращому вигляді свій товар, намагається продати якомога більше. Однак, гарантії щодо якості пропонованих продуктів харчування він дати не може, бо у більшості випадків довідки від фахівця санстанції не має. А це означає, що продукти не відповідають нормам обов’язкового Державного стандарту. Те ж саме стосується овочів і фруктів. Де вони збиралися, який вміст хімії у товарі – не відомо.

До того ж, сам факт продажу їстівного товару з імпровізованого прилавку, зробленого з брудного ящика, а тим більше – просто з асфальту – збиває з пантелику. Навіть, значна знижка на товар не завжди є стимулом для його придбання: додому нести продукти, куплені посеред тротуару, вирішиться далеко не кожен.

Мешканці та гості району, яким до вподоби стихійна торгівля, повинні знати, що їхньому здоров’ю та життю загрожує реальна небезпека. Адже, продукти, придбані без сертифікату, несуть в собі куди більше загрози, ніж такі самі продукти, придбані в спеціалізованих місцях.

Запам’ятайте! Купувати можна лише на територіях ринків або в спеціально відведених місцях. Будь-яка стихійна торгівля заборонена відповідно до статті 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме: торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під'їздах, скверах та в інших невстановлених місцях – тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 17грн. до 119 грн.) з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. Громадяни, які будуть продовжувати торгівлю в несанкціонованих місцях, будуть притягнуті до відповідальності. У відповідності до статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн. до 1360 грн.), а на посадових осіб, громадян-суб'єктів підприємницької діяльності – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн. до 1700 грн.).

Шановні мешканці району! Добре подумайте перш ніж купувати продукти, особливо м’ясо-молочні та рибу, за межами спеціалізованих торгівельних майданчиків!