Прес-центр20 cічня 2021, 16:01

Свій перший візит на посаді голови ОБСЄ Анн Лінде здійснила до Луганщини

Очільник Луганщини Сергій Гайдай зустрівся із діючим Головою ОБСЄ, Міністром закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде.

«Це мій перший робочий візит на Донбас на посаді Голови ОБСЄ. І у цій якості я б хотіла запевнити вас у своїй повній підтримці. Також маю сказати, що наші колеги з СММ будуть продовжувати здійснювати моніторинг безпекової ситуації, дотримання режиму припинення вогню», – звернулась до учасників зустрічі Анн Лінде. Вона також акцентувала на важливості перемовин з Президентом України Володимиром Зеленським, які відбулись вчора, 19 січня.

Про загальну безпекову ситуацію у регіоні доповів в.о. командувача Об’єднаних сил, генерал-майор Віктор Ганущак.

«Обстановка в зоні ООС – контрольована, але противник використовує автоматичну зброю, провокуючи наших військових на відкриття вогню у відповідь. На сьогоднішній день ми маємо підтвердження наявності сил і засобів противника на визначених ділянках розведення, зокрема у Золотому. Російські війська продовжують застосовувати безпілотні комплекси авіарозвідки. Загалом з початку року відбулось понад 100 обстрілів, з яких 6 % – з озброєння, забороненого Мінськими домовленостями» , – поінформував він, а також наголосив на плідній співпраці із СЦКК ОБСЄ.

Заступник Міністра оборони України, представник України у ТКГ Олександр Поліщук наголосив, що українська сторона має додатково погоджені ділянки розведення сил і засобів, але робота гальмується через спротив з боку Російської Федерації. Крім того, він повідомив про розмінування в односторонньому порядку територій, прилеглих до лінії розмежування.

«Ми робимо усе можливе, щоб підтримувати деескалацію та вирішувати гуманітарні проблеми регіону», – сказав Олександр Поліщук.

Голова Луганської облдержадміністрації у свою чергу висловив надію, що  плідна співпраця та дружні відносини, які вже склалися, прискорять повернення довгоочікуваного миру в Україну: «Дуже радий, що у цій залі зібрались друзі України та Луганщини! Якщо б не сніг, то ви б побачили, які перетворення відбулись у регіоні і як область змінюється на краще», – пожартував він.

Слід відзначити, що у Луганській області реалізується проєкт «Ефективне врядування і залучення громадян у східній Україні», де одним із донорів є Уряд Швеції, представлений Шведською Агенцією з міжнародного розвитку (SIDA).

Проєкт, який завершиться у жовтні п.р., триває вже три роки. За цей час у розвиток 13 громад Луганської області інвестовано майже $15млн, внесок Уряду Швеції склав близько $3,7 млн.

У рамках робочого візиту до Луганщини Анн Лінде також зустрілась із співробітниками Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні й представниками неурядових організацій та обговорила з ними гуманітарні проблеми осіб, що проживають у безпосередній близькості до лінії розмежування.

Також високоповажні гості ознайомились із роботою мобільного ЦНАПу, через який мешканці прифронтових територій отримують адміністративні послуги. 

Про важливість для світової спільноти питання закінчення війни на Донбасі свідчить те, що до складу делегації увійшли Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні Тобіас Тиберг, керівник Робочої групи ОБСЄ Петра Лерке, Спеціальний представник Діючої Голови ОБСЄ в Україні та Тристоронній контактній групі Хайді Грау.

Українську сторону представляли: Віце-прем’єр міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова та заступник командувача операції Об’єднаних сил Едуард Москальов.