Прес-центр9 листопада 2018, 16:11

У Сєвєродонецьку відбувся круглий стіл з питань впровадження реформи з децентралізації

09 листопада в готельному комплексі «Мир» у Сєвєродонецьку відбувся круглий стіл за темою: «Обговорення добровільного приєднання громад до міста Сєвєродонецьк». Проходив він у рамках проекту ОБСЄ в Україні «Сприяння розвитку культури діалогу в Україні» за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

До участі були запрошені представники влади суміжних до Сєвєродонецька земель, серед яких був і голова Попаснянської райдержадміністрації Сергій Шакун, а також заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик.

Метою круглого столу стало сприяння впровадження реформи об’єднання громад в України та налагодження діалогу між людьми та інституціями з різними, і навіть, протилежними баченнями зрозуміти те, як суть справи виглядає з позицій один одного. Адже добровільне об'єднання територіальних громад дозволило новоутвореним органам місцевого самоврядування дістати відповідні повноваження та ресурси, які раніше мали виключно міста обласного значення.

Присутні обговорювали перспективний план з децентралізації, можливе внесення змін до нього, фінансову сторону питання, пропонували взаємовигідні пропозиції тощо. Після роботи в групах, учасники круглого столу сформували єдину карту спільних цілей, викликів та можливостей з реалізації реформування адміністративно-територіального устрою країни.

«Реалізація реформи з децентралізації повинна відбуватися, так-би мовити, «знизу» – від селищних та сільських рад мусить йти ініціатива з приводу приєднання до тієї чи іншої громади, – зазначив голова Попаснянської райдержадміністрації Сергій Шакун, – На сьогоднішній день місцеві ради Попаснянського району, які межують з обласним центром, не приймали рішень щодо приєднання до Сєвєродонецької ОТГ. Наразі, кожна така територія розглядає найбільш перспективні шляхи об’єднання в ОТГ, які сприятимуть утворенню економічно сильної громади. Процес децентралізації – це одна з реформ, яка веде Україну до європейського майбутнього, тому кожен крок повинен бути виваженим і забезпечити в подальшому розвиток кожного території, кожного населеного пункту», – підкреслив він.