Прес-центр6 березня 2019, 14:03

У Золотому обговорювалися шляхи вирішення найгостріших питань

05 березня керівника районної військово-цивільної адміністрації Сергія Шакуна запросили до участі у зборах жителів міста Золоте. Збори були ініційовані місцевими активістами задля отримання від районної та місцевої влади роз’яснень щодо ситуації відносно децентралізації опалення та ремонту дахів і підвалів золотівських багатоповерхівок.
Спочатку організатори зборів запросили до слова голову військово-цивільної адміністрації міста Золоте та села Катеринівка Костянтина Ільченка. Керівник місцевої ВЦА виступив з достатньо аргументованою, на його погляд, доповіддю щодо неможливості самостійно вирішити зазначені проблемні питання, а районна влада у особі Сергія Шакуна не докладає жодних зусиль для початку реалізації проекту з децентралізації опалення, більш того – райдержадміністрація у офіційному листуванні пропонує самостійно спробувати вирішити питання щодо ремонту дахів та підвалів, долучивши до цього процесу міжнародні донорські організації. А з досвіду Костянтина Григоровича це, буцім-то, неможливо. Також, він безапеляційно звинуватив голову райдержадміністрації у непрозорому і неправильному розподілі районного бюджету, навівши у вигляді прикладу дозовану дезорієнтовану інформацію про виділення коштів з райбюджету на утримання тієї чи іншої ради Попаснянського району. Налаштовуючи присутніх проти голови Попаснянської райдержадміністрації, Костянтин Ільченко повністю зняв із себе відповідальність за безлад, який коїться на сьогоднішній день у Золотому.
В свою чергу, Сергій Шакун наголосив на тому, що в районі на лінії фронту розташовані Новотошківське, Гірське, Троїцьке, Попасна, Тошківка і Нижнє, але в них немає загрози соціального вибуху. Він зазначив, що у районному бюджеті на перший етап реалізації проекту з децентралізації опалення закладні відповідні кошти – по 2,0 млн. грн. на Золоте та Гірське, а програма для початку робіт, і яку, до речі, повинен готувати місцевий орган влади (у цьому випадку – ВЦА) відсутня. За умов розробки програми з районного бюджету будуть виділені кошти на подальші етапи децентралізації опалення як по Золотому, так і по Гірському відповідно.
У якості прикладу щодо ремонту дахів та підвалів він запропонував ознайомитися із роботою у цьому напрямку Попаснянської міської ради, Тошківської селищної ради та Новотошківської ВЦА.
Для підтвердження слів очільника району перед золотівцями виступила заступник Попаснянського міського голови Ірина Гапотченко, яка була запрошена до участі у зборах Сергієм Шакуном. Вона зауважила, що всі питання, які стосуються життєзабезпечення міста Попасна, вирішуються міською радою і її головою Юрієм Онищенко, а при необхідності за сприяння районної влади. Кошти для реалізації багатьох проектів виділяються саме міжнародними гуманітарними організаціями, але для цього потрібно плідно шукати донорів. «Виключно для вирішення глобальних питань районного значення Попаснянська міська рада звертається за допомогою до райдержадміністрації, – зазначила Ірина Вікторівна, – Всі ж інші – ми вирішуємо самотужки, шукаючи кошти у донорів, приймаючи участь у конкурсах проектів від ДФРР та ще близька шістдесяти інших», – додала вона.
Незважаючи на те, що діалог проходив досить складно, Сергію Шакуну все ж таки вдалося переконати людей, що з боку районної влади буде забезпечена серйозна підтримка під час проведення децентралізації опалення, а місцеві побутові проблеми потрібно вирішувати місцевій владі. Крім того, він акцентував увагу жителів, що торік в Золотому було відремонтовано 14 дахів, в той час як у Гірському – 3, Попасній – 2, Новотошківському – 1.
Не дочекавшись кінця зборів, Костянтин Ільченко залишив залу засідань Золотівської ВЦА, а очільник району продовжив спілкування із присутніми. В особистій бесіді вони зверталися до голови з приводу допомоги у вирішенні таких питань, як убезпечення людей від безпритульних тварин, забезпечення необхідним кадровим складом місцевої амбулаторії, ремонту освітлення у парадних багатоповерхівок, ремонту електропідстанції на кварталі «Сонячний», надання пільг нужденним верствам населення для встановлення автономного опалення тощо.
Окремо хотілося б додати, що це не перший випадок, коли місцева влада Золотого самоусувається від вирішення проблемних питань міста. Наприкінці 2018 року, коли ситуація щодо налагодження електропостачання у Золотому-4 вимагала рішучих дій, Костянтин Ільченко не зміг ані освоїти виділені з районного бюджету кошти для виготовлення і придбання електрокабелю, ані організувати роботи з його прокладання. Всі необхідні дії виконувалися виключно на рівні районної та обласної влади за кошти з районного бюджету. Зараз ситуація повторюється: коли вирішення посталої проблеми вимагає рішучих дій, голова ВЦА міста Золоте та села Катеринівка перекладає всю відповідальність на районну владу і не докладає жодних зусиль на місцевому рівні. Виходить – краще підготувати недостовірну інформацію та налаштувати проти районної влади місцевих жителів, аніж разом із нею ж спільними зусиллями намагатися усунути проблему.
Нещодавно в одній зі своїх публікацій Костянтин Ільченко писав, що будучи громадським діячем сам організовував такі заходи і бачив, як тяжко було владі знаходити аргументи на свою користь. Тепер він сам влада, але, нажаль, продовжує шукати аргументи на свою користь, а захист Золотого разом з громадою бачить лише у звинуваченні районної влади у неправильному управлінні та розподілі бюджетних коштів. 
Виходить, що на сьогоднішній день сама велика проблема в Попаснянському районі – це дахи та підвали багатоповерхівок міста Золоте.