Прес-центр2 березня 2020, 12:03

В Попаснянській РЦБС пройшов інформаційний захід з питання розведення сил та засобів на лінії зіткнення

02 березня в читацькій залі Попаснянської районної бібліотеки для дорослих пройшов Єдиний день інформування населення області (ЄДІНО). Темою заходу стало розведення сил та засобів на лінії зіткнення.

Організаторами ЄДІНО виступив сектор масових комунікацій апарату Попаснянської райдержадміністрації.

Офіцер групи цивільно-військового співробітництва міста Попасна Дмитро Бережний детально поінформував цільову аудиторію про розведення сил і засобів, яке здійснюється шляхом їх відведення із займаних позицій з метою створення ділянок розведення, як правило, не менш як 2 км в ширину і 2 км у глибину. Він зазначив, що умовою початку розведення сил і засобів є верифіковане СММ ОБСЄ дотримання режиму повного припинення вогню протягом 7 діб для кожної з конкретних ділянок розведення. На сьогоднішній день їх три: «Станиця Луганська», «Золоте» та «Петрівське». Також спікер показав схеми щодо перспективних ділянок розведення сторін. Це – «Залізничний міст Станиця Луганська», «Новоселівка Друга» та «КПВВ Гнутове» (Пищевик).

Відповідно до умов розведення військ, цей процес включає підготовчі заходи, не повинен перевищувати для кожної з ділянок розведення 30 діб і здійснюється при моніторингу СММ ОБСЄ синхронно і дзеркально. Посування сил і засобів на ділянках розведення, перебування сил або засобів,

обстріл або мінування, обмеження свободи пересування спостерігачів СММ ОБСЄ, включаючи відмову у доступі на ділянки розведення, створення перешкод з метою перешкоджання застосуванню технічних засобів, необхідних для здійснення моніторингу та верифікації розведення сил і засобів суворо забороняється. Після завершення розведення сил військовослужбовці Збройних сил України та представники збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України за жодних обставин не можуть перебувати на ділянках розведення, перебування на яких дозволено тільки офіцерам СЦКК. У разі ж фіксації СММ ОБСЄ порушення Рамкового рішення, зафіксованого на вимогу будь-якого з його підписантів, протягом 24 годин скликається екстрена зустріч Тристоронньої контактної групи, а в ситуації, яка не терпить зволікань, така зустріч проводиться в режимі відеоконференції в максимально стислі терміни.