Прес-центр13 грудня 2019, 15:12

В районі вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Відповідно до Указу Президента України, починаючи з 2006 року, 14 грудня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя, зумів зупинити ядерного монстра. Обрана ця дата була не випадково, адже саме 14 грудня, 32 року тому, відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таким чином, цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.
Сьогодні, 13 грудня, напередодні офіційного відзначення цієї дати, відбувся районний захід з відзначення ліквідаторів Попаснянського району та урочисте покладання квітів до пам’ятного знака учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.
Урочистості проходили у залі засідань Попасяннської РДА за участю ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, посадовців Попасянснької райдержадміністрації, Попаснянської міської та районної рад, представників установ, організацій та підприємств району.
Під час промови виконуючий обов’язки голови Попаснянської райдержадміністрації Роман Колесник зазначив: «Ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС завжди будуть для нас символом громадського подвигу та самопожертви, які заслужили вдячність мільйонів наших співгромадян. Під час страшного лиха вони добровільно зголосилися прийти на допомогу в умовах невідомої на той час небезпеки. На жаль, це коштувало їм підірваного здоров’я, а багато кому і життя. Їх мужні дії допомогли значно зменшити негативні наслідки катастрофи для України та світу. Низький Вам уклін та повсякденна шана», – і вручив Подяки, квіти і матеріальні заохочення деяким ліквідаторам.
Після нагородження керівництво району та міста разом із ліквідаторами поклали квіти до пам’ятника й вшанували пам’ять загиблих під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС хвилиною мовчання.