Прес-центр16 cічня 2019, 16:01

Відбулась нарада щодо запобігання випадків масових отруєнь бджіл

16 січня в Попаснянській райдержадміністрації відбулась робоча нарада за участю керівників сільськогосподарських підприємств і пасік, представників Держпродспоживслужби та управління агропромислового розвитку Попаснянської райдержадміністрації.

На порядку денному розглядалися питання щодо запобігання випадків масових отруєнь бджіл при проведенні сільськогосподарських робіт з використанням агрохімікатів.

В умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському і лісовому господарстві все гострішою стає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь. Застосування пестицидів, особливо на медоносних культурах, призводить до масової загибелі бджіл та інших корисних комах, які є запилювачами цих культур.

Мед, отриманий з обробленої пестицидами культури, містить їх залишки, що знижує харчові та лікувальні властивості цього цінного продукту. Такий мед є джерелом отруєння бджолиного розплоду, що також негативно впливає на життєздатність та продуктивність бджолосімей і пасіки в цілому.

Саме тому аграріїв Попаснянського району ознайомили з ресурсом www.grand.expert,  розробленим організацією «Гранд Експерт». Проект створений за ініціативи українських бджолярів і є безкоштовним ресурсом, на якому аграрії будуть вказувати: де, коли і чим буде проведена обробка полів ЗЗР, а  власники розташованих в 10-кілометровій зоні від місця обробки пасік будуть отримувати смс-повідомлення з інформацією про використання ЗЗР.