Прес-центр8 серпня 2018, 14:08

Відбулася нарада з питань дотримання та належного виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації»

Закону «Про доступ до публічної інформації» вже 7 років, а нюансів в його застосуванні щороку більшає. Цим Законом, як інструментом оперативного отримання інформації, керуються переважно журналісти і громадські активісти. Для того, щоб максимально покращити роботу органів виконавчої влади в зазначеному напрямку, 08 серпня під головуванням керівника апарату Попаснянської райдержадміністрації Вікторії Попової було проведено нараду з питань дотримання та належного виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Найголовніші аспекти з дотримання норм вищезазначеного закону висвітлила завідувач сектору масових комунікацій апарату Попаснянської райдержадміністрації Євгенія Папук.

На нараду були запрошені керівники всіх структурних підрозділів райдержадміністрації та відповідальні спеціалісти за ведення рубрик на офіційному веб-сайті адміністрації.

Євгенія Олександрівна під час виступу акцентувала увагу присутніх на основних питаннях з дотримання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Спочатку вона нагадала, яка саме інформація є публічною і яка інформаціє підлягає обов’язковому оприлюдненню. Крім того, детально було розглянуто трискладовий тест, за допомогою якого можна визначити тип інформації і межі її висвітлення. Також обговорювалися строки підготовки відповіді на запит і ситуації, при яких запитувач може отримати відмову про отримання інформації.

Не оминула вона і вимоги щодо безпосереднього доступу запитувача до інформації. Зокрема, було наголошено, що запитувач має право безперешкодно ознайомитися із інформацією, яка його цікавить безпосередньо в райдержадміністрації, і що для цього повинно бути відведено спеціально облаштоване місце.

Потім до відома присутніх були доведені строки підготовки відповіді на запит, реквізити оформлення відповіді та обсяги інформації, яка повинна надаватися безкоштовно.

«Робота із запитами про публічну інформацію є дуже відповідальною, – зауважила Вікторія Попова, – Тому я прошу вас сумлінно дотримуватися його вимог та своєчасно опрацьовувати запити», – наголосила керівник апарату.

Наостанок всі учасники наради отримали електронні методичні посібники з рекомендаціями щодо роботи із запитами про публічну інформацію.