Прес-центр7 лютого 2018, 13:02

Відбулося екстрене засідання комісії ТЕБ та НС з питання припинення газопостачання КП "Первомайськтеплокомуненерго"

У зв’язку із виникненням загрози відключення централізованого газопостачання на Комунальному підприємстві «Первомаськтеплокомуненерго», яке надає послуги з теплопостачання у містах Золоте та Гірське, 07 лютого голова райдержадміністрації Сергій Шакун скликав позачергове екстрене засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Зібравши всі служби району, на порядку денному обговорювалося питання щодо попередження виникнення надзвичайної ситуації через припинення газопостачання КП «Первомайськтеплокомуненерго».

З доповіддю, про ситуацію яка склалася, виступив керівник комунального підприємства Роман Алісов. Він повідомив, що КП «Первомайськтеплокомуненерго» технічно готово до опалювального сезону 2017/2018 та отримало підписані договори на постачання природного газу, але через заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» отримати номінації на природний газ на цей опалювальний сезон не вдалося. Для отримання номінацій є єдина умова – повністю розрахуватися з НАК «Нафтогаз України». Проте, виплатити борги підприємство не може, оскільки знаходитися на межі банкрутства. Таке становище зумовлене відсутністю власника та первинних документів, що підтверджують фактичні витрати підприємства (вся нормативна база «Первомайськтеплокомуненерго» залишилися на території міста Первомайськ), і, як наслідок – не має можливості отримати різницю в тарифах та прийняти участь, відповідно чинного законодавства, у процедурі врегулювання кредиторської заборгованості підприємств теплоенергетики, водопостачання, водовідведення за газ та електроенергію шляхом проведення взаєморозрахунків та реструктуризації. До того ж, через заборгованість за спожитий природний газ, НАК «Нафтогаз» в судовому порядку нараховує всі можливі санкції, а державна виконавча служба в обов’язковому порядку накладає арешт на кошти, що перебувають на рахунках. Тож, підприємство є заручником обставин, на які не в змозі вплинути. Все це тягне за собою зрив опалювального сезону, в наслідок чого об’єкти соціальної сфери – Гірська школа-інтернат, Золотівський професійний ліцей, медичні заклади Гірського та Золотого і майже три тисячі абонентів – можуть залишитися без опалення.

Комісія, обговоривши можливі важелі впливу на ситуацію, вирішила доручити Попаснянській райдержадміністрації підготувати до Луганської облдержадміністрації та ПАТ «Луганськгаз» звернення щодо врегулювання даної ситуації, а керівнику «Первомайськтеплокомуненерго» вжити всіх можливих заходів для недопущення відключення  підприємства від системи газопостачання.