Прес-центр19 грудня 2019, 10:12

Відбулося екстренне позачергове засідання Попаснянської районної комісії з ТЕБ та НС

У зв’язку із виникненням загрози припинення електроживлення Комунального підприємства «Попаснянський районний водоканал», яке надає послуги з централізованого водопостачання по всьому Попаснянському району, 18 грудня відбулося позачергове екстрене засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Зібравши всі служби Попаснянського району, на порядку денному обговорювалося питання щодо попередження виникнення надзвичайної ситуації через знеживлення підприємства та, як наслідок, припинення водопостачання абонентам Попаснянщини.

Слід зазначити, що у разі вимкнення насосних станцій водоканалу близько 48474 абонентів, що мешкають у Малорязанцевому, Вовчоярівці, Лоскутівці, Підлісному, Гірському, Золотому та Попасній, всі установи, організації та підприємства, лікарні, навчально-освітні та дошкільні заклади, а також котельні у Гірському та Золотому припинять своє нормальне функціонування. Все це призведе до виникнення екологічної катастрофи. Екологічної катастрофи в районі, який останні п’ять років знаходиться в стані відкритого протистояння російському агресору.

Після виступу представників електропостачаючої кампанії, члени комісії ТЕБНС та запрошені керівники місцевих рад намагалися знайти рішення для подолання проблеми, що виникла. По завершенню жвавого обговорення, членами комісії прийняли рішення, за допомогою яких вдасться вплинути на ситуацію і не допустити катастрофи.

Так, було одностайно проголосовано про направлення звернення про можливість виникнення надзвичайної ситуації в Попаснянському районі до Президента України, Прем’єр-Міністра України та Командувача ООС, Народних депутатів – Олександра Сухова та Сергія Шахова, голови Луганської облдержадміністрації та керівників обласних правоохоронних органів і ДСНС. Крім того, було прийнято рішення, у разі відключення електроенергії, організувати, за підтримки голови області та за допомогою служби ДСНС, підвозу питної та технічної води на об’єкти соціальної сфери і населенню, попередньо розробивши графіки її підвозу. В той же час звернутися до керівництва Комунального підприємства «Первомайськтеплокомуненерго» з рекомендацією притушити котельні до технологічного мінімуму на час відключення водопостачання і надати розрахунки добової потреби води для забезпечення функціонування системи опалення. У місцевих засобах масової інформації постійно висвітлювати ситуацію, яка відбувається на території району з порушеного питання та регулярно висвітлювати оголошення про недоречність використання населенням води з систем опалення, бо це може призвести до незворотних наслідків.

Нагадаємо: така, вкрай складна ситуація, виникла у зв’язку із подачею питної води на територію ОРЛО, в наслідок технологічних особливостей мереж, ще у 2015 – 2016 роках. Як відомо, врегулювання цієї ситуації можливо лише у форматі трьохсторонньої контактної групи у Мінську. Окрім того, за останній час значно зросли борги за послуги з водопостачання  серед місцевого населення та деяких підприємств, і на сьогодні у сумі складають 4,501млн. грн.